Het belang van zonnepanelen testen

De energietransitie in Nederland is behoorlijk op stoom gekomen en steeds meer zonnepanelen vullen het straatbeeld. Het is dan ook geen geheim dat het aanleggen van zonnepanelen niet zomaar een klus is voor iedereen. Als een installateur of doe-het-zelver niet op de hoogte is van de elektrotechnische regels en veiligheidseisen zal dat effect hebben op het brandrisico van zonnestroominstallaties, en dat is niet positief.

Door alleen met erkende installateurs te werken, verklein je het risico van een slecht aangelegde installatie. Vakbekwame installateurs zijn op de hoogte van de elektrotechnische regels en normen en zorgen ervoor dat de zonnepanelen op een veilige manier aangelegd wordt. Daarnaast is het na een oplevering altijd verstandig om de installatie te testen op correcte installatie en veilige werking. Zo weet een bedrijf wat de kwaliteit is van de zonnepaneelinstallatie op hun dak en zorg je voor een veilige werkomgeving

Zonnepanelen inspectie

Door het uitvoeren van inspecties waarborgt men de kwaliteit van de installatie. Door deze te onderwerpen aan meting en beproeving wordt duidelijk waar eventuele gebreken in de installatie zitten. Dit kan zowel door een inspecteur worden uitgevoerd, als door een installateur die na de oplevering wil testen of alles naar behoren werkt. Om zelf een goede zonnepanelen inspectie uit te voeren zijn een aantal zaken belangrijk:

Zonnepanelen inspectie

Solar PV installatietester

Een Solar PV installatietester is speciaal ontwikkeld voor het testen van zonnepanelen. De Nieaf-Smitt Eazy PV Curve Solar bevat bijvoorbeeld alle functionaliteiten. Zo meet het onder andere de isolatieweerstand, de aardweerstand, stroom en vermogen om de kwaliteit van de installatie te bepalen. Ook wordt zelfs automatisch de fill factor berekend van de I-V Curve. Met de I-V curve wordt de efficiëntie van de panelen in kaart gebracht. Hierdoor wordt duidelijk wat het rendement van de panelen is en wat dus aan de hand hiervan de opbrengst gaat zijn.

Warmtebeeldcamera

Met de warmtebeeldcamera worden de panelen gecontroleerd op afwijkende infraroodstraling. Zelfs de kleinste beschadigingen kunnen risico’s met zich meebrengen. Het zorgt niet alleen voor een lager rendement, maar bepaalde defecten kunnen ook leiden tot hoge temperaturen waardoor brand kan ontstaan. Met de warmtebeeldcamera worden defecte cellen en slechte verbindingen zichtbaar, zonder de installatie uit te hoeven schakelen. Door dit in kaart te brengen kunnen de defecten worden opgelost, wat zorgt voor een veiligere installatie en een hoger rendement.

Verzekeringsinspectie zonnepanelen

Naast een eigen zonnepanelen inspectie na oplevering, is het ook zeer aan te raden (en vanuit verzekeraars vaak verplicht) om een SCIOS Scope 12 inspectie uit te laten voeren. Schakel hiervoor een SCIOS gecertificeerd bedrijf in. Scope 12 is een relatief nieuwe inspectiemethode voor zonnepaneelinstallaties. Ontwikkeld vanuit de markt is dit de gestandaardiseerde veiligheidsinspectie om bij verzekeraars aan te tonen dat een installatie veilig is. Het volgt bepaalde richtlijnen en normen waarbij alle aspecten van de installatie aan bod komen. Met een Scope 12 keuring zorg je voor een veilige werkomgeving voor jou en jouw werknemers en is het mogelijk om een verzekering af te sluiten.

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.