SCIOS Scope 10 Inspectie

Brandveiligheid voorop met de Scope 10 keuring

Om als bedrijf een brand- of opstalverzekering af te mogen sluiten, moet je in veel gevallen aantonen dat de elektrische installatie brandveilig is. Door periodiek de elektrische installaties te onderwerpen aan een Scope 10 inspectie door Omega Energietechniek, kan de brandveiligheid gewaarborgd worden. Met de keuring op zak is het mogelijk om een verzekering af te sluiten en zorg je voor een veilige werkomgeving voor jouw werknemers.

Wat is SCIOS Scope 10?

De Scope 10 inspectie wordt uitgevoerd op basis van de NTA 8220. Dit is een methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico. De elektrische installaties worden beoordeeld op oneigenlijk gebruik of een defect wat brand kan veroorzaken. Veel verzekeraars stellen deze inspectie verplicht om een brandverzekering af te mogen sluiten, om zo het risico te beperken. De inspectie mag alleen worden uitgevoerd door een SCIOS gecertificeerde inspecteur. Constateert de inspecteur een mankement, dan geeft NTA 8220 aan welke maatregelen hij of zij moet adviseren. De NTA 8220 methodiek staat onder beheer van het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN).

Scope 10 keuring volgens NTA 8220

Normaliter verwijzen verzekeraars naar de NEN 3140 (bedrijfsvoering Laagspanningsinstallaties) of naar de NEN 1010. Helaas blijkt dat dit onvoldoende uitkomst biedt tegen brandgevaar, het is met name gericht op elektrocutie en persoonlijke veiligheid. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de NTA 8220 ontwikkeld is, waarbij ook het brandrisico maximaal wordt belicht.

Onze inspecteurs doen een visuele beoordeling van installaties in risicovolle ruimtes, machines en schakel- en verdeelinrichtingen

Met behulp van een warmtebeeldcamera worden metingen gedaan van schakel- en verdeelinrichtingen om de temperaturen te controleren

Waarom een Scope 10 Inspectie laten uitvoeren?

De periodieke inspectie draagt bij aan de veiligheid en continuïteit van het bedrijf. Eén op de vier bedrijfsbranden ontstaan door een elektrische oorzaak. Door periodiek de elektrische installaties aan deze keuring te onderwerpen, zorg je ervoor dat dit risico tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast kan hiermee een verzekering worden aangevraagd, omdat de inspectie vaak vereist wordt in de polisvoorwaarden. Bovendien zorgt de inspectie ervoor dat mogelijke schade voorkomen wordt en zorgt het voor een veilige werkomgeving voor personeel.

Hoelang is scope 10 geldig?

De keuring is 3 tot 5 jaar geldig. Afhankelijk van de staat van de installatie wordt bepaald hoe lang de keuring geldig is. Dit staat vaak ook in je verzekeringspolis vermeld. Een elektrische installatie verandert door de jaren heen. Als je je elektrische installatie regelmatig laat keuren, blijft deze veilig te gebruiken.

Inspectieplan opstellen

Onze gecertificeerde inspecteur stelt eerst een inspectieplan op met de (installatie)verantwoordelijke. Onderdelen hiervan zijn:

 • Beoordeling tekeningen en documenten
 • Visuele inspectie
 • Meting en beproeving:
  • Aardleidingen
  • Aardpennen
  • Impedanties
  • Isolatieweerstand
  • Aardlekschakelaars
  • Thermografische scan

Scope 10 keuring

De inspecteur stelt na afloop van de inspectie een rapportage met bevindingen op. Hierin wordt duidelijk wat de algemene staat is van de elektrische installaties en welke punten hersteld dienen te worden. Wanneer een her-inspectie nodig is kan dit tegen aantrekkelijke kosten worden aangeboden. Zo heb je uiteindelijk een compleet rapport van de goedgekeurde installatie dat kan worden aangeboden aan de verzekeraar.

Scope 10 keuring kosten

Het is voor ons niet mogelijk om op voorhand aan te geven wat de exacte kosten van de Scope 10 keuring worden, aangezien dit op basis van diverse factoren wordt berekend. Hierbij wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld de hoeveelheid apparaten, maar ook de omvang van de locatie. Graag een indicatie ontvangen van de kosten? Dan kan je het beste contact met ons opnemen.

Waarom kiezen voor Omega Energietechniek?

Als SCIOS gecertificeerd inspectiebureau voeren wij graag jouw inspecties uit. Zo weet je zeker dat je jouw werk écht veilig doet en dat je aan de eisen voldoet. Wij werken persoonlijk, betrokken en zetten graag dat stapje extra voor onze klanten.

Scope 10 inspectie inplannen

Heb je een inspectie nodig voor de verzekering en wil je deze door Omega Energietechniek laten uitvoeren? Neem dan contact op middels het inschrijfformulier, of vul onze offertetool in! Je ontvangt vrijwel altijd binnen een dag de offerte.

Word jij ook klant bij Omega Energietechniek? Graag maken wij kennis met je, bel ons op 088 – 2056 101!

Informatie aanvraag Scope 10 inspectie

Vul onderstaand formulier in en ontvang binnen enkele dagen een prijsindicatie per e-mail.

SCIOS Scope 10 inspecteur

Opleiding Scope 10

Risico-inspecties van elektrotechnisch materieel

Wist je dat je ook een opleiding tot Scope 10 Inspecteur kan volgen bij Omega? Meer informatie over de 3-daagse opleiding vind je hier.

Scope inspectie

Is een Scope 10 keuring verplicht?

Sinds 1 januari 2018 is de inspectie verplicht bij het afsluiten of prolongeren van een verzekering. De elektrische installatie en toebehoren dient dus geïnspecteerd te worden conform SCIOS Scope 10 – NTA8220.


Veelgestelde vragen

Hiernaast een greep uit de meest gestelde vragen! Heb jij een vraag, maar staat die er niet tussen? Neem dan contact met ons op via 088-2056101 of via [email protected]

Is het onderhoud aan elektrisch materieel opgenomen in de Scope 10 keuring?

Nee, dat is niet opgenomen in de Scope 10 keuring. Dit hoort bij de NEN 3140.

Is de NTA 8220 hetzelfde als De SCIOS scope 10 regeling?

In wezen wel. De Scope 10 is een certificeringsregeling voor inspectiebedrijven. NTA 8820 is de norm die gevolgd wordt tijdens deze inspectie. Als je SCIOS Scope 10 gecertificeerd bent, dan voer je Scope 10 inspecties uit volgens de NTA 8820 norm.

Wat is het verschil tussen de NEN 3140 en Scope 10?

De NEN 3140 is meer gericht op arbeidsveiligheid en gaat vooral over het voldoen aan de Arbowet door het creëren van veilige omstandigheden. De SCIOS Scope 10 is gericht op het brandrisico van elektrische installaties en wordt vooral bekeken vanuit een invalshoek vanuit verzekeringen.

Zijn al jullie inspecteurs Scope 10 gecertificeerd?

Al onze inspecteurs die de keuringen uitvoeren, zijn Scope 10 gecertificeerd.

Hoe vaak Scope 10 keuring?

Dat ligt aan je verzekeraar. Houd er rekening mee dat de inspectie iedere 3 tot 5 jaar uitgevoerd moet worden. Op je polis staat het termijn dat de verzekeraar vereist.

Hoelang duurt het voordat ik een rapportage ontvang?

Gemiddeld 3 tot 5 werkdagen. Onze inspecteurs proberen het rapport vaak voor het einde van de week op te leveren!

Wie mag een Scope 10 keuring doen?

Alleen inspectiebedrijven die gecertificeerd zijn door SCIOS zijn bevoegd om een Scope 10 inspectie uit te voeren. De inspecteurs van Omega Energietechniek zijn gecertificeerd.

Kan ik zelf een Scope 10 keuring uitvoeren?

Dat kan! Alleen moet je dan wel eerst Scope 10 inspecteur worden. Je kan pas Scope 10 inspecteur worden als je al Scope 8 inspecteur bent. Dus houd er rekening mee dat niet zomaar mag inspecteren volgens Scope 10.

Zijn jullie onafhankelijk?

Omega Energietechniek is een onafhankelijk inspectiebureau. Wil je meer over Omega weten? Kijk dan eens op de over ons pagina of neem contact op!


Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.