NEN 3140 Keuring Arbeidsmiddelen

Elektrisch gereedschap keuren volgens NEN 3140

Het periodiek keuren van Arbeidsmiddelen volgens NEN 3140 zorgt ervoor dat jouw arbeidsmiddelen in goede staat zijn om ze veilig te kunnen gebruiken op de werkvloer. Bovendien is het periodiek keuren van de arbeidsmiddelen en elektrische gereedschappen volgens de NEN 3140 een verplichting volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Wat is een NEN 3140 Keuring Arbeidsmiddelen?

Het keuren van arbeidsmiddelen volgens de NEN 3140 norm is een keuring die zich richt op de veiligheid van arbeidsmiddelen, zoals hijswerktuigen, gereedschap, machines en installaties. Om deze reden wordt de inspectie ook wel eens Keuring Elektrische Installaties NEN 3140 genoemd. Elektrisch gereedschap keuren is verplicht in de volgende twee gevallen:

  • Als de veiligheid van het arbeidsmiddel afhangt van de manier van het installeren
  • Als het gebruik of invloeden van buitenaf zorgen voor slijtage, veroudering of verslechtering

Waarom Arbeidsmiddelen keuren volgens NEN 3140

Naast dat een keuring voor arbeidsmiddelen verplicht is, creëer je zo ook een veilige werkomgeving waarbij incidenten zoveel mogelijk worden voorkomen. Bovendien ben je door jouw arbeidsmiddelen te keuren beter ingedekt bij je verzekering, wanneer er een incident plaatsvindt. Zo is de kans groter dat eventuele schade wordt verzekerd.

Uitvoering Arbeidsmiddelen keuren

Waar wordt er tijdens een NEN 3140 keuring arbeidsmiddelen op gelet? Zoals elke inspectie bestaat de keuring Arbeidsmiddelen uit de volgende onderdelen:

  • Visuele inspectie
  • Meting en beproeving
  • Rapportage

Het is afhankelijk van het arbeidsmiddel hoe vaak een keuring moet plaatsvinden. Het Arbobesluit geeft als richtlijn mee om ongeveer uit te gaan van een jaarlijkse keuring om zo veiligheid te kunnen garanderen. Wanneer je de eerste keuring heeft gehad dan kan onze inspecteur je hier altijd advies over geven, zodat je meteen weet wat in jouw geval passend is.

Keuren arbeidsmiddelen volgens NEN 3140

Na het uitvoeren van de keuring krijg je een rapportage aangeleverd met de verbeterpunten, zodat je weet in welke staat de arbeidsmiddelen verkeren.

Kosten Arbeidsmiddelen keuren

De exacte kosten van het keuren van Arbeidsmiddelen NEN 3140 zijn afhankelijk van diverse aspecten. Daarom vragen wij jou om ons contactformulier in te vullen zodat wij jouw aanvraag kunnen doornemen. Uiteraard kan je ons ook altijd bellen over de kosten. Wij zijn te bereiken via 088-2056101.

Waarom kiezen voor Omega Inspectie?

Met meer dan 30 jaar ervaring, zijn onze inspecteurs zo opgeleid dat ze naast de theoretische kennis ook flink veel praktijkervaring hebben. Tijdens de NEN 3140 keuring gereedschap ondervind je weinig hinder van de inspecteur. Hij keurt systematisch de arbeidsmiddelen, welke hij daarna netjes terugplaatst. Aan het einde van de dag creëert hij de rapporten welke je digitaal zal ontvangen. Mocht een product afgekeurd zijn dan wordt dit direct gemeldt aan de installatieverantwoordelijke.


Omega Inspectie denkt altijd met je mee over het inspectiemoment. Het is namelijk niet altijd mogelijk om alle arbeidsmiddelen gelijktijdig op een locatie te hebben. Desgewenst reist de inspecteur de arbeidsmiddelen achterna. Of hebben jullie een periodieke vergadering met alle monteurs? De inspecteur staat klaar om tijdens dat moment de inspectie uit te voeren!

Inspectie plannen?

Wil jij weten in welke staat jouw arbeidsmiddelen verkeren? Kies er dan voor om jouw arbeidsmiddelen te keuren. Dit kan door ons te bellen via 088-2056101.

Meer info over de kosten?

Vul onderstaand formulier in en ontvang direct uw prijs per e-mail

Cursus Keurmeester Elektrische Arbeidsmiddelen NEN 3140

Wist je dat je bij Omega ook zelf NEN 3140 Keurmeester Elektrische Arbeidsmiddelen kunt worden?

Wij inspecteren o.a. de onderstaande arbeidsmiddelen:

AanhangwagenHandtakel HeftruckSchaftwagenSchaafbankWerkplaatskraan
AfkortzaagHogedrukreinigerSchoonmaakmachine’sHandpallettruckPers
AggregaatHijsbandSchuurmachineZetbankDraaibank
BouwkastenKettingzaagSlagschaar handbediendRolsteigersWas- en Toiletwagen
BoormachineKlokpompSleuvenfreesHaakse SlijpmachinePennenbank
BosmaaierKoffiezetmachineSlijpmachineVerbandkoffersDraadsnijmachine
BouwcirkelzaagKolomboormachineSpijkermachinePrinterPaddenstoelen
BouwladderHouten LadderSteenzaagmachineGuillotineschaarDoorslijpmachine
BouwlampMetalen LadderTakelWoningenVerlengkabel
BouwliftLastransformatorMetalen TrapPonsmachineMortelmengmachine
BovenfreesmachineLintzaagTrilplaatGroepenkastenDecoupeerzaag
CompressorLooplampValharnasLuchtverhitterVangnet

Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.