Opleiding Zonnepanelen Installateur (InstallQ)

Zonnepanelen installateur worden? Volg onze drie opleidingen in 6 dagen en behaal je Bewijs van Vakmanschap. Hiermee kan je als bedrijf bij InstallQ erkenning aanvragen voor jouw vakmanschap. Onderscheid jouw bedrijf en word Erkend Zonnestroom Installateur!

Module 1

Opleiding Monteur Zonnepanelen

DC zijdig / Voldoende Onderricht Persoon

Module 2

Installateur Zonnepanelen

AC zijdig / Vakbekwaam Persoon

Module 3

Werkverantwoordelijke Zonnestroom

Ontwerp, beheer, montage

Opleiding InstallQ Zonnestroom

Doorloop de drie opleidingsmodules van ons dochterbedrijf SO Sustainable en leer zonnepanelen installeren volgens de veiligheidseisen van InstallQ! Ontvang na het succesvol afronden van de examens het Bewijs van Vakmanschap. Met dit bewijs kom je in aanmerking voor een installateurserkenning volgens de nieuwste erkenningsregeling van InstallQ.

InstallQ stelt verschillende voorwaarden aan de erkenning van een bedrijf. Vakbekwame werknemers zijn hier één onderdeel van, lees hier aan welke eisen je nog meer dient te voldoen.

Voor wie?

De opleiding is voor iedereen die zonnestroominstallaties ontwerpt, installeert, aansluit, onderhoudt en inspecteert met een aansluitwaarde tot en met 3 x 25A en een maximaal AC omvormersvermogen van 17kW.

Hoe werkt het?

Volgens de eisen van InstallQ dient een bedrijf in ieder geval over een Voldoende Onderricht Persoon, Vakbekwaam Persoon en Werkverantwoordelijke te beschikken. Om in aanmerking te komen voor de InstallQ erkenning, moet tenminste één werknemer de opleiding tot Werkverantwoordelijke volgen en de examens met succes afronden.

Niet iedereen hoeft Werkverantwoordelijke te worden. Daarom is het ook mogelijk om alleen de eerste module te volgen, waarbij je zonnepanelen op het dak leert monteren. Wil je ook beschikken over de kennis om zonnepanelen te installeren in de meterkast? Volg dan de tweede module tot Zonnestroom Installateur. Ben je ZZP’er en wil je in aanmerking komen voor de InstallQ erkenning? Dan volg je alle drie de opleidingsmodules zodat je zowel VOP, VP en WV opgeleid bent. Voor alle opleidingen schrijf je je apart in.

I. Opleiding Monteur Zonnepanelen

  • DC zijdig
  • Voldoende Onderricht Persoon
  • Praktijk opdracht

Word Monteur Zonnepanelen door deel te nemen aan deze veelzijdige opleiding! Je wordt opgeleid om op het dak (VOP) zonnepanelen te installeren conform de meest recente eisen. Deze opleidingsmodule duurt 3 dagen en sluit je af met een praktijkopdracht.

II. Opleiding Installateur Zonnestroom

  • AC-zijdig
  • Vakbekwaam Persoon
  • Theorie- en Praktijkexamen

Na het volgen van de eerste module, ga je verder met de module tot Installateur Zonnestroom. Hier leer je zonnepanelen aansluiten op de meterkast (VP). De opleiding duurt twee dagen en sluit je af met een theorie- en praktijkexamen (Tenzij je doorgaat voor Werkverantwoordelijke. Dan volg je het examen pas na het volgen van deze module). Het examen bevat ook alle examenvragen van module 1 (Monteur). Hierna ontvang je een Bewijs van Vakmanschap. Dit is echter nog niet genoeg om als bedrijf erkenning aan te vragen bij InstallQ. Hiervoor moet een werknemer Werkverantwoordelijke worden door de derde opleidingsmodule met succes af te ronden.

III. Opleiding Werkverantwoordelijke Zonnestroom

  • Ontwerp, Beheer, Montage
  • Theorie- en Praktijkexamen
  • Bewijs van Vakmanschap

Na succesvol afronden van de vorige twee modules, doorloop je de laatste module tot Werkverantwoordelijke. De module duurt één dag en sluit je af met een theorie- en praktijkexamen. Bij goed gevolg ontvang je je Bewijs van Vakmanschap in je Vakpaspoort. Op basis van dit bewijs kun je bij InstallQ een aanvraag indienen voor de erkenningsregeling Zonnestroomsystemen.

Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.