Opleiding Zonnepanelen Installateur

Behaal je Bewijs van Vakmanschap en vraag erkenning aan!

Zonnepanelen installateur worden? Volg onze drie opleidingen in 6 dagen en behaal je Bewijs van Vakmanschap! Hiermee kan je als bedrijf bij InstallQ erkenning aanvragen voor jouw vakmanschap. Onderscheid jouw bedrijf en word Erkend Zonnestroom Installateur!

Opleiding InstallQ Zonnestroom

Doorloop de drie opleidingsmodules van ons dochterbedrijf SO Sustainable en leer zonnepanelen installeren volgens de veiligheidseisen van InstallQ! Ontvang na het succesvol afronden van de examens het Bewijs van Vakmanschap. Met dit bewijs kom je in aanmerking voor een installateurserkenning volgens de nieuwste erkenningsregeling van InstallQ.

InstallQ stelt verschillende voorwaarden aan de erkenning van een bedrijf. Vakbekwame werknemers zijn hier één onderdeel van, lees hier aan welke eisen je nog meer dient te voldoen.

Voor wie?

De opleiding is voor iedereen die zonnestroominstallaties ontwerpt, installeert, aansluit, onderhoudt en inspecteert met een aansluitwaarde tot en met 3 x 25A en een maximaal AC omvormersvermogen van 17kW.

Hoe werkt het?

Volgens de eisen van InstallQ dient een bedrijf in ieder geval over een Voldoende Onderricht Persoon, Vakbekwaam Persoon en Werkverantwoordelijke te beschikken. Om in aanmerking te komen voor de InstallQ erkenning, moet tenminste één werknemer de opleiding tot Werkverantwoordelijke volgen en de examens met succes afronden.

Niet iedereen hoeft Werkverantwoordelijke te worden. Daarom is het ook mogelijk om alleen de eerste module te volgen, waarbij je zonnepanelen op het dak leert monteren. Wil je ook beschikken over de kennis om zonnepanelen te installeren in de meterkast? Volg dan de tweede module tot Zonnestroom Installateur. Ben je ZZP’er en wil je in aanmerking komen voor de InstallQ erkenning? Dan volg je alle drie de opleidingsmodules zodat je zowel VOP, VP en WV opgeleid bent. Voor alle opleidingen schrijf je je apart in.

I. Opleiding Monteur Zonnepanelen

  • DC zijdig
  • Voldoende Onderricht Persoon
  • Praktijk opdracht

Word Monteur Zonnepanelen door deel te nemen aan deze veelzijdige opleiding! Je wordt opgeleid om op het dak (VOP) zonnepanelen te installeren conform de meest recente eisen. Deze opleidingsmodule duurt 3 dagen en sluit je af met een praktijkopdracht.

II. Opleiding Installateur Zonnestroom

  • AC-zijdig
  • Vakbekwaam Persoon
  • Theorie- en Praktijkexamen

Na het volgen van de eerste module, ga je verder met de module tot Installateur Zonnestroom. Hier leer je zonnepanelen aansluiten op de meterkast (VP). De opleiding duurt twee dagen en sluit je af met een theorie- en praktijkexamen. Het theorie examen wordt afgenomen door een van de geaccrediteerde examencommissies. Vervolgens neemt Omega Energietechniek het praktijkexamen af. Hierna ontvang je een Bewijs van Vakmanschap. Dit is echter nog niet genoeg om als bedrijf erkenning aan te vragen bij InstallQ. Hiervoor moet een werknemer Werkverantwoordelijke worden door de derde opleidingsmodule met succes af te ronden.

III. Opleiding Werkverantwoordelijke Zonnestroom

De nieuwe inspectieregeling voor zonnepaneel-installaties, de SCIOS Scope 12 Inspectieregeling, wordt de standaard. Verzekeraars eisen steeds vaker een opleverinspectie voor een zonnepaneel-installatie, omdat de risico’s en de schades als gevolg van fouten in de zonnepaneel-installaties steeds groter worden. Daarnaast zien we te vaak bij opleverinspecties dat er (brand)gevaarlijke situaties worden aangetroffen. Daarom is er nu de opleiding Scope 12 Veiligheidsinspectie Zonnepaneelinstallaties!

Na afronding van deze opleiding en het slagen voor het examen kan je verder aan de slag met je kwaliteitsmanagement systeem en de toetsing daarvan door een Certificerende Instelling. Na het afronden van de praktijk- en bedrijfsaudit door deze certificerende instelling zijn jullie officieel gecertificeerd om deze inspecties te mogen uitvoeren!