Inspectie Zonnepanelen

Door de groeiende populariteit van zonnepanelen komen steeds meer kwalitatief slechte installaties in Nederland aan het licht. De slechte kwaliteit zorgt voor een groot brandrisico, waardoor regelmatig branden uitbreken en ander overlast wordt veroorzaakt. Zorg voor een veilige werkomgeving voor jou en jouw werknemers en laat de PV-installatie regelmatig inspecteren.

Wat is een Zonnepanelen Inspectie?

Een zonnepanelen inspectie houdt in dat de PV-installatie gecontroleerd wordt conform de gestelde richtlijnen. Dit zijn de NEN 1010 norm, de NEN-EN-IEC-62246 norm en de eisen die bijvoorbeeld de verzekering stelt aan jouw PV-installatie. Hierbij wordt gelet op veiligheid, duurzaamheid, betrouwbaarheid en efficiëntie.

Waarom een NEN keuring Zonnepanelen?

Een zonnepanelen inspectie, ofwel NEN keuring zonnepanelen, zorgt ervoor dat de veiligheid van de PV-installatie gewaarborgd wordt. Bij slecht gemonteerde PV-installaties is een aanzienlijk risico op brand en elektrocutie. Door de installatie regelmatig te laten controleren door een inspecteur van Omega Energietechniek wordt de installatie een stuk veiliger. Daarnaast stelt een verzekeraar vaak een zonnepanelen inspectie verplicht om polis af te kunnen sluiten.

Uitvoering van de keuring zonnepanelen

De zonnepanelen inspectie wordt uitgevoerd aan de hand van de NEN 1010 norm en de NEN-EN-IEC-62246 norm. Aan de hand van een visuele controle en verschillende metingen gaat de inspecteur de installatie na. Bij de inspectie van de installatie wordt gekeken naar:

  • De veiligheid van de geïnstalleerde installatie
  • Duurzaamheid van de gebruikte materialen
  • Betrouwbaarheid van de installatie
  • Het belangrijkste aspect van de PV installatie, de efficiëntie van het geïnstalleerde PV systeem

Aanvullend kan een thermografisch onderzoek worden uitgevoerd. Bij thermografisch onderzoek wordt gekeken of de installatie maximaal rendement levert. Het onderzoek kan defecte cellen en slechte verbindingen in het systeem zichtbaar maken, zonder de installatie uit te schakelen. Ook kan het onderzoek fabricage fouten opsporen, waarbij wellicht aanspraak op garantie kan worden gemaakt. Een thermografisch onderzoek kan alleen uitgevoerd worden op een onbewolkte dag. Op dat moment is het rendement het hoogst, waardoor kleine defecten kunnen worden waargenomen.

Uitkomst

De uitkomst van de inspectie van zonnepanelen wordt in een onafhankelijk rapport vastgelegd zodat je zeker weet dat de geleverde installatie aan de gestelde eisen en normen voldoet. Tevens is het mogelijk het rapport voor te leggen bij de verzekeraar.

Inspectie zonnepanelen kosten

De kosten van een zonnepanelen inspectie is afhankelijk van de grootte van de installatie. Denk bijvoorbeeld aan het aantal omvormers, het aantal strings per omvormer, het aantal verdeelkasten en het vermogen van de installatie.

Waarom kiezen voor Omega Energietechniek?

Omega Energietechniek heeft ruim 30 jaar ervaring als inspectiebureau. We hebben hiermee de juiste kennis en ervaring in huis om deskundige inspecties uit te voeren.

Inspectie plannen

Wil je je zonnepanelen laten controleren om zo te zien of jouw installatie brandveilig is en optimaal rendeert? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar en helpen je graag verder.

Informatie aanvragen over inspecties

Vul onderstaand formulier in

Meer zonnepanelen inspecties

Naast een zonnepanelen inspectie kan je bij ons ook terecht voor een Scope 12 inspectie, een thermografische inspectie, een drone inspectie en I/V curve inspectie.

Cursus Zonnepanelen Inspecteren

Wist je dat je bij Omega ook opleidingen kan volgen om zelf zonnepanelen te inspecteren?

Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.