Inspectie Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn inmiddels ruim vertegenwoordigd in het straatbeeld. Helaas worden deze installaties vaak matig aangelegd, met alle gevaren van dien. Brand en elektrocutie komt regelmatig voor. Daarom is het zeker een aanrader om een inspectie van je zonnepanelen uit te laten voeren. Laat ons jou helpen een veilige installatie te bereiken!

Hoe werkt een inspectie van zonnepanelen?

Wij zorgen ervoor dat de installatie is geïnspecteerd conform de richtlijnen (NEN-normen en de eisen van de verzekering). Zo verlaat je toch met een geruster gevoel jouw woning of bedrijf. Waar je aan moet denken bij een inspectie van zonnepanelen?

Onderdelen van de inspectie zonnepanelen:

 • NEN 1010: de veiligheidsbepalingen van laagspanningsinstallaties
 • NEN-EN-IEC 62446: de eisen voor het testen en inspecteren.

Inspectie Zonnepanelen – waar letten wij dan op?

Bij de installatie en onderhoud van de PV installaties als groene stroom energiebron zijn de volgende punten van belang;

 • De veiligheid van de geïnstalleerde installatie
 • Duurzaamheid van de gebruikte materialen
 • Betrouwbaarheid van de installatie
 • Het belangrijkste aspect van de PV installatie, de efficiëntie en opbrengst van het geïnstalleerde PV systeem.

Om bovenstaande punten te kunnen borgen is een onafhankelijke inspectie en regelmatig onderhoud van groot belang.

Wat houdt de inspectie van zonnepanelen in?

 • Het controleren van de tekeningen en documenten
 • Het visueel controleren van de installatie aan de hand van de tekeningen en documenten
 • Het uitvoeren van elektrische metingen
 • Het meten van de zonnestraling
 • Het controleren van de optimale positie en hellingshoek van de PV panelen

Aanvullend kan er thermografisch onderzoek plaatsvinden (aanbeveling)

De uitkomst van de inspectie van zonnepanelen wordt in een onafhankelijk rapport vastgelegd zodat je zeker weet dat de geleverde installatie aan de gestelde eisen en normen voldoet. Tevens is het mogelijk dat je dit rapport kan voorleggen aan de verzekering.  

Thermografisch onderzoek

Het lijkt vanzelfsprekend dat de geleverd PV installatie het maximale rendement oplevert, maar alle verliezen en defecte cellen kunnen het rendement aanzienlijk verminderen.

Eén van de manieren om dit te kunnen controleren is door middel van een thermografisch onderzoek. Hiermee kunnen wij defecte cellen en slechte verbindingen in het systeem zichtbaar maken, zonder de installatie uit te schakelen. Tevens kan door middel van thermografisch onderzoek eventuele fabricage fouten worden opgespoord om zo nodig aanspraak te kunnen maken op de garantie van de componenten.

Wel is aan te bevelen om het thermografisch onderzoek uit te voeren op een onbewolkte of lichtbewolkte dag daar juist dan het grootste rendement, dus warmte, aanwezig is om ook de kleine defecten waar te kunnen nemen. De temperaturen worden vergeleken met de specificaties van de componenten van de leverancier om zo te kunnen bepalen of deze niet afwijken en onnodige veroudering en defecten tijdig te signaleren.

Hoe vaak moet de zonnepanelen inspectie plaatsvinden?

Om het rendement van de zonnepanelen zo hoog mogelijk te houden en defecten vroegtijdig te kunnen signaleren adviseren wij als onafhankelijk inspectiebureau de inspecties regelmatig te laten uitvoeren.

Meer weten over zonnepanelen inspecties?

Wil je je zonnepanelen laten controleren om zo te zien of jouw installatie brandveilig is en optimaal rendeert? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar en helpen je graag verder.

Informatie aanvragen over inspecties

Vul onderstaand formulier in

Meer zonnepanelen inspecties

Naast een zonnepanelen inspectie kan je bij ons ook terecht voor een Scope 12 inspectie, een thermografische inspectie, een drone inspectie en I/V curve inspectie.

Cursus Zonnepanelen Inspecteren

Wist je dat je bij Omega ook opleidingen kan volgen om zelf zonnepanelen te inspecteren?