Opleiding Monteur Zonnepanelen

1635,- exclusief BTW

Inschrijven

Startdata

Het hele jaar door!

Locaties

Vianen en Dronten

Niveau

Op instapniveau

Cijfer

8.3 o.b.v. 93 reviews!

Te volgen voor 1635,-

Inclusief catering en lesmateriaal

Opleiding Zonnepanelen monteur

Leer zonnepanelen installeren

De opleiding Monteur Zonnepanelen is de eerste module van de opleiding InstallQ Zonnestroom, waarbij je in 3 dagen leert hoe je zonnepaneel installaties moet aanleggen op het dak.

De opleiding wordt verzorgd door ons dochterbedrijf, SO Sustainable, een samenwerking van Omega Energietechniek en Petersen Arbozorg. Samen hebben we meer dan 30 jaar ervaring in de solar, je kunt dus gaan leunen op de kennis van jouw docenten!

Aan het eind van deze opleiding ga je zelfstandig een plat- of schuindak installatie aanleggen. Indien je dit juist uitvoert dan kan jij jezelf Monteur Zonnestroominstallaties (op het dak) noemen en wordt deze kwalificatie opgenomen in jouw vakmanschapspaspoort. Je kunt dan aangewezen worden conform de InstallQ-regeling.

Opleiding Zonnepanelen Monteur
Zonnepanelen

Wil jij meer weten over de InstallQ Zonnestroom opleiding?

Wij helpen je graag verder per mail of per telefoon!

Of bel ons via 088 20 56 101

Waarom kies je voor Omega?

 • 8.3 o.b.v. 93 reviews
 • Praktijkgericht
 • Docenten uit het werkveld
 • Betrokken en persoonlijk contact
 • Volg je cursus op locaties door heel Nederland

Startdata

Startdata Prijs Locatie Plekken beschikbaar
Startdatum: 26 aug. 2024 tot 09 sep. 2024 Prijs: 1.635,- Locatie: Vianen Plekken beschikbaar: 3 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • Dag 1 – Monteur Zonnestroominstallaties DC-zijdig InstallQ ma. 26 aug. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
 • Dag 2 – Monteur Zonnestroominstallaties DC-zijdig InstallQ ma. 02 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
 • Dag 3 – Monteur Zonnestroominstallaties DC-zijdig InstallQ ma. 09 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
Locatiegegevens:
Omega Energietechniek B.V.
Hagenweg 1C
4131 LX Vianen
Startdatum: 12 sep. 2024 tot 26 sep. 2024 Prijs: 1.635,- Locatie: Dronten Plekken beschikbaar: 9 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • Dag 1 – Monteur Zonnestroominstallaties DC-zijdig InstallQ do. 12 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Dronten
 • Dag 2 – Monteur Zonnestroominstallaties DC-zijdig InstallQ do. 19 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Dronten
 • Dag 3 – Monteur Zonnestroominstallaties DC-zijdig InstallQ do. 26 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Dronten
Locatiegegevens:
Dronten – Opleidingscentrum Nederland
De Boorn 17
8253 RA Dronten
Startdatum: 28 okt. 2024 tot 11 nov. 2024 Prijs: 1.635,- Locatie: Vianen Plekken beschikbaar: 10 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • Dag 1 – Monteur Zonnestroominstallaties DC-zijdig InstallQ ma. 28 okt. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
 • Dag 2 – Monteur Zonnestroominstallaties DC-zijdig InstallQ ma. 04 nov. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
 • Dag 3 – Monteur Zonnestroominstallaties DC-zijdig InstallQ ma. 11 nov. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
Locatiegegevens:
Omega Energietechniek B.V.
Hagenweg 1C
4131 LX Vianen

Voor wie?

Voor wie?

De opleiding is geschikt voor monteurs werkzaam voor installatiebedrijven. Je bent hierbij werkzaam op het dak en installeert hier zonnestroominstallaties. Na het afronden van de opleiding ben je in staat om op een veilige en correcte manier zonnepanelen op schuine en hellende daken te monteren.

Het instroomniveau is vastgesteld op niveau 2.

Inhoud

Inhoud opleiding Monteur Zonnepanelen

Je werkt zelfstandig onder toezicht van een werkverantwoordelijke en verricht werkzaamheden op het dak voor het installeren van zonnestroominstallaties. Tijdens het opleidingsprogramma wordt gewerkt aan je technische vaardigheden en krijg je uitleg over de basistheorie die je in de praktijk brengt. Na afloop van de opleidingsdagen wordt een praktijkopdracht afgenomen waarbij de examinator jouw praktische vaardigheden registreert.

Taken Monteur Zonnepanelen

Je taken zijn:

 • Zonnestroominstallatie aanleggen (op het dak)
 • Zorgdragen voor veiligheid
 • Rapporteren werkzaamheden

Deze module bevat o.a. de volgende onderwerpen:

 • LMRA
 • Veilig monteren
 • Diverse montage systemen
 • Ballastering
 • Plaatsen PV panelen op schuin en plat dak
 • Meting en beproeving
 • Controle op veilige werking
 • Veilig werken op hoogte
 • etc.

De Monteur Zonnestroom Installateur is een zeer praktische opleiding. Natuurlijk is er een gedeelte beschikbaar voor theorie, maar je bent zeer veel bezig met praktijk.

Praktische informatie

Praktische informatie

Lesmateriaal

Het lesmateriaal wordt je uitgereikt op de eerste cursusdag.

Cursusduur

De opleiding tot Monteur Zonnepanelen omvat in totaal 3 lesdagen en een halve dag voor de praktijkopdracht.

Om het geleerde goed uit te kunnen voeren moet je rekening houden met ongeveer 24 uur zelfstudie (vooral praktisch).

Afronding en examen

De opleiding tot monteur zonnepanelen (op het dak) wordt afgesloten met een praktijkopdracht. De kosten voor deze praktijkopdracht bedragen 275,- per persoon, excl. BTW.

Bewijs van Vakmanschap

Na afloop ontvang je de registratie van vakmanschap in je Vakpaspoort. Geregistreerd vakmanschap is belangrijk omdat dit laat zien dat de vaardigheden voor een goed aangelegde en veilige installatie aantoonbaar zijn vastgesteld. Subsidieverstrekkers, verzekeraars of opdrachtgevers kunnen naar een bewijs van vakmanschap vragen. Geregistreerd vakmanschap is daarvoor een belangrijk en herkenbaar kwaliteitslabel voor registratie in het CRT en vakpaspoort. Om InstallQ erkenning aan te vragen, moeten binnen een bedrijf alle drie de opleidingsmodules afgerond worden. Volg hiervoor ook de opleiding tot Installateur Zonnestroom en Werkverantwoordelijke Zonnestroom.

Aansluitende cursussen

Naast deze opleiding kun je de Opleiding Installateur Zonnestroom en de opleiding werkverantwoordelijke zonnestroom volgen. Het is namelijk van toepassing als je Werkverantwoordelijke wil worden, dat je alle 3 de onderdelen afrond. Je kan ervoor kiezen om het door elkaar heen te volgen, maar wij raden aan om een specifieke volgorde aan te houden omdat je zo telkens bij dezelfde groep blijft. Zo verwaterd je kennis ook niet en kun je aansluitend de week na de laatste lesdag van de opleiding monteur zonnepanelen je examen afleggen!

Belangrijk om door te nemen!

Meer informatie Erkend Zonnestroom Installateur

Over de vernieuwde erkenningsregeling Zonnestroomsystemen
De markt verlangt goede, dan wel aantoonbare kwaliteit van zonnestroomsystemen en het plaatsen daarvan. Daaraan beantwoordt deze vernieuwde erkenningsregeling. Meegenomen in de regeling zijn ervaringen met incidenten en ontwikkelingen rondom zonnestroomsystemen, het ontwerp, de toepassing en het onderhoud. De vernieuwde erkenning sluit zoveel als mogelijk aan op de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb).
De erkenningsregeling behandelt géén zonnestroomsystemen voor binnenvaart of pleziervaart. Woonboten vallen wél onder het Bouwbesluit.

Twee deelgebieden
In de erkenningsregeling wordt rekening gehouden met de grote variatie in omvang en complexiteit van de uitgevoerde werkzaamheden. Zo geldt een aantal eisen alleen voor zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Daarom kan het installatiebedrijf erkend worden voor twee deelgebieden:

 • deelgebied 1: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde tot en met 3 x 25 Ampère en een maximaal AC-omvormersvermogen van 17kW;
 • deelgebied 2: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Een bedrijf dat erkend is voor dit deelgebied, is automatisch ook erkend voor deelgebied 1. Voor dit deelgebied 2 behoort het installatiebedrijf ook een InstallQ erkenning te hebben voor Elektra (laagspanningsinstallaties).

Belangrijkste aanpassingen
Met name de vakbekwaamheidseisen zijn aangepast. Ook wordt het installatiebedrijf (vaker) gecontroleerd. Hierdoor worden veiligheid en kwaliteit beter gewaarborgd.

Zo krijgt het erkende bedrijf voor het deelgebied tot en met 3 x 25 Ampère minimaal éénmaal per vier jaar een organisatie- en een technische kwaliteitscontrole van InstallQ. Voor het deelgebied groter dan 3 x 25 Ampère zal het erkend bedrijf eenmaal per jaar technische kwaliteitscontrole krijgen (op locatie).

Bovenstaand is een opsomming wat ook terug te lezen is op de site van InstallQ.