Opleiding Werkverantwoordelijke Zonnestroom

545,- exclusief BTW

Inschrijven

Startdata

Het hele jaar door!

Locaties

Vianen en Dronten

Niveau

Op mbo-niveau 4

Cijfer

8.3 o.b.v. 93 reviews!

Te volgen voor 545,-

Inclusief catering en lesmateriaal

Opleiding Werkverantwoordelijke Zonnestroom

De opleiding Werkverantwoordelijke Zonnestroom is de derde en laatste module van de opleiding InstallQ Zonnestroom. De opleiding wordt verzorgd door ons dochterbedrijf SO Sustainable. Word Werkverantwoordelijke, behaal je bewijs van Vakmanschap en vraag hiermee InstallQ erkenning aan!

Opleiding Werkverantwoordelijke Zonnestroom
Opleiding Werkverantwoordelijke Zonnestroom

Wil jij meer weten over de InstallQ Zonnestroom opleiding?

Wij helpen je graag verder per mail of per telefoon!

Of bel ons via 088 20 56 101

Waarom kies je voor Omega?

 • 7.8 o.b.v. 18 reviews
 • Praktijkgericht
 • Docenten uit het werkveld
 • Betrokken en persoonlijk contact
 • Volg je cursus op locaties door heel Nederland

Startdata

Startdata Prijs Locatie Plekken beschikbaar
Startdatum: 30 sep. 2024 tot 30 sep. 2024 Prijs: 545,- Locatie: Vianen Plekken beschikbaar: 5 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • WV – dag 1 ma. 30 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
Locatiegegevens:
Omega Energietechniek B.V.
Hagenweg 1C
4131 LX Vianen
Startdatum: 24 okt. 2024 tot 24 okt. 2024 Prijs: 545,- Locatie: Dronten Plekken beschikbaar: 10 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • WV – dag 1 do. 24 okt. 2024 09:00 – 16:00 uur Dronten
Locatiegegevens:
Dronten – Opleidingscentrum Nederland
De Boorn 17
8253 RA Dronten
Startdatum: 02 dec. 2024 tot 02 dec. 2024 Prijs: 545,- Locatie: Vianen Plekken beschikbaar: 10 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • WV – dag 1 ma. 02 dec. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
Locatiegegevens:
Omega Energietechniek B.V.
Hagenweg 1C
4131 LX Vianen

Voor wie?

Waarom Werkverantwoordelijke Zonnestroom volgen?

Je werkt zelfstandig en bent eindverantwoordelijk voor alle werkzaamheden rondom een goed en volgens specificaties functionerende zonnestroominstallatie. Je bent voornemens om erkend installateur te worden en je begint daarom met Werkverantwoordelijke Zonnestroom!

Voor wie?

Voordat gestart wordt met een zonnestroom project dienen vele stappen te worden doorlopen. De Werkverantwoordelijke Zonnestroom is daarin een onmisbare schakel. Hij brengt op voorhand de randvoorwaarden in kaart, zal de installatie ontwerpen en is verantwoordelijk voor nog veel meer. Ook achteraf is de WV-er een onmisbare schakel bij het opleveren en beheren van de installatie! Krijg jij de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, beheer en montage? Volg de opleiding tot Werkverantwoordelijke.

Voor de WV-module is het noodzakelijk om over niveau 4 ET te beschikken.

Inhoud

Inhoud

Tijdens het opleidingsprogramma wordt gewerkt aan je technische vaardigheden en krijg je uitleg over de theorie die je in de praktijk brengt. Ter afsluiting van je opleiding doe je een theorie-examen en een praktijkexamen. Bij goed gevolg ontvang je je bewijs van vakmanschap in je Vakpaspoort. Op basis van dit bewijs kun je bij InstallQ een aanvraag indienen voor de erkenningsregeling Zonnestroomsystemen.

De Werkverantwoordelijke Zonnestroom Installateur is een theoretische opleiding, waarbij je meer leert over de volgende onderwerpen:

 • Zonnestroominstallatie ontwerpen
 • Zonnestroominstallatie (ontwerpen) uitwerken
 • Zonnestroominstallatie realiseren (voorbereiden werkzaamheden)
 • Begeleiden werkzaamheden
 • Zonnestroominstallatie aanleggen (op het dak)
 • Installeren en aansluiten omvormers
 • Verhelpen van elektrotechnische storingen, uitvoeren inspecties en onderhoud aan zonnestroominstallaties
 • Zorgdragen voor veiligheid
 • Rapporteren werkzaamheden
 • Uitvoeren van kwaliteitscontroles
 • Opleveren van een zonnestroominstallatie
 • Zonnestroominstallatie beheren

 

Praktische informatie

Praktische informatie

Lesmateriaal

Voor het volgen van deze cursus is het ISSO Handboek Zonne-energie (hard copy!) vereist. Dit is te verkrijgen op https://open.isso.nl/publicatie/handboek-hbze-zonne-energie/2022

Cursusduur en kosten

De kosten voor deze interactieve praktische opleiding bedragen 545,– per persoon, excl. BTW. Volg je ook de andere twee opleidingsmodules van InstallQ Zonnestroom? Dan zijn de kosten in totaal 3270,- excl. btw. Tijdens de opleiding wordt uiteraard voor de inwendige mens gezorgd, de lunch – koffie – thee – frisdrank is allemaal inclusief.

Aantal lesdagen

De opleiding tot Werkverantwoordelijke duurt 1 lesdag en een dagdeel voor het theorie examen (vanuit je eigen locatie te volgen). Wil je alle opleidingsmodules doorlopen? Bekijk onze opleiding InstallQ Zonnestroom.

Inschrijven

Inschrijven kan door in onderstaande module de gewenste datum en locatie te kiezen.  Vul de gevraagde gegevens in, waarna je via de mail een bevestiging van deelname ontvangt. Mocht je tegen onduidelijkheden aanlopen, dan kan je altijd contact opnemen met onze binnendienst via 088-2056101.

Afronding en examen

De kosten voor de praktijkexamens bedragen 550,- per persoon, excl. BTW, deze is gelijk aan de praktijkexamens van VOP/VP. De kosten van het theorie-examen zijn 249,- per persoon, excl. BTW.

Aansluitende cursussen

Voorgaand aan deze cursus kun je de de Opleiding Installateur Zonnestroom en de Opleiding Monteur Zonnepanelen volgen. Hiermee doorloop je de hele opleiding tot InstallQ Zonnestroom installateur en kom je in aanmerking voor InstallQ erkenning. Je kan ervoor kiezen om het door elkaar heen te volgen, maar wij raden aan om een specifieke volgorde aan te houden omdat je zo telkens bij dezelfde groep blijft. Zo verwaterd je kennis ook niet en kun je aansluitend de week na de laatste lesdag van de opleiding monteur zonnepanelen je examen afleggen!

Belangrijk om door te nemen!

Meer informatie Erkend Zonnestroom Installateur

Over de vernieuwde erkenningsregeling Zonnestroomsystemen
De markt verlangt goede, dan wel aantoonbare kwaliteit van zonnestroomsystemen en het plaatsen daarvan. Daaraan beantwoordt deze vernieuwde erkenningsregeling. Meegenomen in de regeling zijn ervaringen met incidenten en ontwikkelingen rondom zonnestroomsystemen, het ontwerp, de toepassing en het onderhoud. De vernieuwde erkenning sluit zoveel als mogelijk aan op de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb).
De erkenningsregeling behandelt géén zonnestroomsystemen voor binnenvaart of pleziervaart. Woonboten vallen wél onder het Bouwbesluit.

Twee deelgebieden
In de erkenningsregeling wordt rekening gehouden met de grote variatie in omvang en complexiteit van de uitgevoerde werkzaamheden. Zo geldt een aantal eisen alleen voor zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Daarom kan het installatiebedrijf erkend worden voor twee deelgebieden:

 • deelgebied 1: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde tot en met 3 x 25 Ampère en een maximaal AC-omvormersvermogen van 17kW;
 • deelgebied 2: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Een bedrijf dat erkend is voor dit deelgebied, is automatisch ook erkend voor deelgebied 1. Voor dit deelgebied 2 behoort het installatiebedrijf ook een InstallQ erkenning te hebben voor Elektra (laagspanningsinstallaties).

Belangrijkste aanpassingen
Met name de vakbekwaamheidseisen zijn aangepast. Ook wordt het installatiebedrijf (vaker) gecontroleerd. Hierdoor worden veiligheid en kwaliteit beter gewaarborgd.

Zo krijgt het erkende bedrijf voor het deelgebied tot en met 3 x 25 Ampère minimaal éénmaal per vier jaar een organisatie- en een technische kwaliteitscontrole van InstallQ. Voor het deelgebied groter dan 3 x 25 Ampère zal het erkend bedrijf eenmaal per jaar technische kwaliteitscontrole krijgen (op locatie).

Bovenstaand is een opsomming wat ook terug te lezen is op de site van InstallQ.

Incompany

Incompany

Op verzoek is het ook mogelijk om de cursus op locatie te verzorgen. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier of bel ons via 088 – 20 56 101