Opleiding Installateur Zonnestroom

1090,- exclusief BTW

Inschrijven

Startdata

Het hele jaar door!

Locaties

Vianen en Dronten

Niveau

Mbo-niveau 3

Cijfer

7.8 o.b.v. 26 reviews!

Te volgen voor 1090,-

Inclusief catering en lesmateriaal

Opleiding Installateur Zonnestroom

Leer zonnepanelen aansluiten in de meterkast

De opleiding Installateur Zonnestroom is de tweede module van de opleiding InstallQ Zonnestroom. Tijdens deze opleiding, van ons dochterbedrijf SO Sustainable, leer je het aansluiten van de zonnepanelen op de meterkast. Na het afronden van de opleiding ben je Vakbekwaam Persoon.

Zonnepanelen
Zonnepanelen

Wil jij meer weten over de InstallQ Zonnestroom opleiding?

Wij helpen je graag verder per mail of per telefoon!

Of bel ons via 088 20 56 101

Waarom kies je voor Omega?

  • 8.3 o.b.v. 93 reviews
  • Praktijkgericht
  • Docenten uit het werkveld
  • Betrokken en persoonlijk contact
  • Volg je cursus op locaties door heel Nederland

Startdata

Startdata Prijs Locatie Plekken beschikbaar
Startdatum: 16 sep. 2024 tot 23 sep. 2024 Prijs: 1.090,- Locatie: Vianen Plekken beschikbaar: 3 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
  • Dag 1 – Installateur Zonnestroominstallaties AC-zijdig InstallQ ma. 16 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
  • Dag 2 – Installateur Zonnestroominstallaties AC-zijdig InstallQ ma. 23 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
Locatiegegevens:
Omega Energietechniek B.V.
Hagenweg 1C
4131 LX Vianen
Startdatum: 10 okt. 2024 tot 17 okt. 2024 Prijs: 1.090,- Locatie: Dronten Plekken beschikbaar: 10 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
  • Dag 1 – Installateur Zonnestroominstallaties AC-zijdig InstallQ do. 10 okt. 2024 09:00 – 16:00 uur Dronten
  • Dag 2 – Installateur Zonnestroominstallaties AC-zijdig InstallQ do. 17 okt. 2024 09:00 – 16:00 uur Dronten
Locatiegegevens:
Dronten – Opleidingscentrum Nederland
De Boorn 17
8253 RA Dronten
Startdatum: 18 nov. 2024 tot 25 nov. 2024 Prijs: 1.090,- Locatie: Vianen Plekken beschikbaar: 9 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
  • Dag 1 – Installateur Zonnestroominstallaties AC-zijdig InstallQ ma. 18 nov. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
  • Dag 2 – Installateur Zonnestroominstallaties AC-zijdig InstallQ ma. 25 nov. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
Locatiegegevens:
Omega Energietechniek B.V.
Hagenweg 1C
4131 LX Vianen

Voor wie?

Voor wie?

De opleiding is geschikt voor installateurs of monteurs van zonnepaneleninstallaties. Na het afronden van de opleiding ben je in staat om op een veilige en correcte manier elektrotechnische werkzaamheden uit te voeren aan de installatie, zoals het aansluiten van de panelen op de meterkast. Om deze opleiding te volgen heb je elektrotechnische voorkennis nodig.

Inhoud

Inhoud

Nadat de opleiding Monteur Zonnepanelen module is afgerond ga je door naar de opleiding Zonnestroom installateur. De taken van deze installateur zijn o.a.:

Je werkt zelfstandig en bent verantwoordelijk voor werkzaamheden onder het dak voor het elektrotechnisch (AC) installeren van zonnestroominstallaties. Tijdens het opleidingsprogramma wordt gewerkt aan je technische vaardigheden en krijg je uitleg over de theorie die je in de praktijk brengt. Ter afsluiting van je opleiding doe je een theorie-examen en een praktijkexamen. Bij goed gevolg ontvang je je bewijs van vakmanschap in je Vakpaspoort.

Je taken zijn:

  • Zonnestroominstallatie realiseren (voorbereiden werkzaamheden)
  • Begeleiden werkzaamheden
  • Installeren en aansluiten omvormers
  • Zorgdragen voor veiligheid
  • Rapporteren werkzaamheden
  • Uitvoeren van kwaliteitscontroles
  • Opleveren van een zonnestroominstallatie
  • Zonnestroominstallatie beheren

Deze module bevat o.a. de volgende onderwerpen:

  • Realisatie voorbereiden en begeleiden;
  • Begeleiden werkzaamheden;
  • Testen, beproeven en inbedrijf stellen;
  • Installeren en aansluiten omvormers tot AC 3x25A;
  • Verhelpen van elektrotechnische storingen, uitvoeren van inspecties en onderhoud aan zonnestroominstallaties;
  • Zorgdragen voor veiligheid;
  • Rapporteren werkzaamheden;
  • Opleveren van de zonnestroominstallatie.

De opleiding tot Installateur Zonnestroom is ook zeer praktische opleiding. Natuurlijk is er een gedeelte beschikbaar voor theorie, maar je bent zeer veel bezig met praktijk.

Praktische informatie

Praktische informatie

Lesmateriaal

Voor het volgen van deze cursus is het ISSO Handboek Zonne-energie (hard copy!) vereist. Dit is te verkrijgen op https://open.isso.nl/publicatie/handboek-hbze-zonne-energie/2022. Daarnaast heb je een PV-tester nodig omdat je gaat meten. Die ga je pas gebruiken bij les 2. Je kan een PV-tester kopen via Meetmiddelen.eu.

Cursus duur & kosten

De opleiding tot installateur zonnestroom omvat 2 dagen (4 dagdelen). De kosten van de cursus bedragen 1090,- per persoon, exclusief BTW, incl. uitgebreide lunch.

Afronding en examen

De kosten voor de praktijkexamens bedragen 295,— per persoon, excl. BTW.  Om het examen voor Installateur af te ronden krijg je ook de examenvragen van module 1 van de InstallQ opleiding (Monteur op het dak/VOP). Daarom is het zeer aan te raden om ook module 1 te volgen.

Het praktijkexamen kan plaatsvinden nadat je het theorie-examen hebt afgerond. De kosten voor het theorie-examen bedragen 175,– per persoon, excl. BTW.

Doe je ook de module Werkverantwoordelijke Zonnestroominstallaties? Dan volg je pas de examens na het afronden van deze module.

Bewijs van Vakmanschap

Na afloop ontvang je de registratie van vakmanschap in je Vakpaspoort. Geregistreerd vakmanschap is belangrijk omdat dit laat zien dat de vaardigheden voor een goed aangelegde en veilige installatie aantoonbaar zijn vastgesteld. Subsidieverstrekkers, verzekeraars of opdrachtgevers kunnen naar een bewijs van vakmanschap vragen. Geregistreerd vakmanschap is daarvoor een belangrijk en herkenbaar kwaliteitslabel voor registratie in het CRT en vakpaspoort. Om InstallQ erkenning aan te vragen, moeten binnen een bedrijf alle drie de opleidingsmodules afgerond worden. Volg hiervoor ook de opleiding tot Monteur Zonnestroom en Werkverantwoordelijke Zonnestroom.

Aansluitende cursussen

Vooraf aan deze opleiding volg je de Opleiding Monteur Zonnepanelen. Het is namelijk van toepassing als je Werkverantwoordelijke wil worden, dat je alle 3 de onderdelen afrond. Je kan ervoor kiezen om het door elkaar heen te volgen, maar wij raden aan om een specifieke volgorde aan te houden omdat je zo telkens bij dezelfde groep blijft. Zo verwaterd je kennis ook niet en kun je aansluitend de week na de laatste lesdag van de opleiding monteur zonnepanelen je examen afleggen!

Heb je je nog niet ingeschreven voor de cursus werkverantwoordelijke? Het is wel aan te raden! Die volg je voorafgaand aan de cursus installateur zonnepanelen.

Belangrijk om door te nemen!

Meer informatie Erkend Zonnestroom Installateur

Over de vernieuwde erkenningsregeling Zonnestroomsystemen
De markt verlangt goede, dan wel aantoonbare kwaliteit van zonnestroomsystemen en het plaatsen daarvan. Daaraan beantwoordt deze vernieuwde erkenningsregeling. Meegenomen in de regeling zijn ervaringen met incidenten en ontwikkelingen rondom zonnestroomsystemen, het ontwerp, de toepassing en het onderhoud. De vernieuwde erkenning sluit zoveel als mogelijk aan op de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb).
De erkenningsregeling behandelt géén zonnestroomsystemen voor binnenvaart of pleziervaart. Woonboten vallen wél onder het Bouwbesluit.

Twee deelgebieden
In de erkenningsregeling wordt rekening gehouden met de grote variatie in omvang en complexiteit van de uitgevoerde werkzaamheden. Zo geldt een aantal eisen alleen voor zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Daarom kan het installatiebedrijf erkend worden voor twee deelgebieden:

  • deelgebied 1: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde tot en met 3 x 25 Ampère en een maximaal AC-omvormersvermogen van 17kW;
  • deelgebied 2: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Een bedrijf dat erkend is voor dit deelgebied, is automatisch ook erkend voor deelgebied 1. Voor dit deelgebied 2 behoort het installatiebedrijf ook een InstallQ erkenning te hebben voor Elektra (laagspanningsinstallaties).

Belangrijkste aanpassingen
Met name de vakbekwaamheidseisen zijn aangepast. Ook wordt het installatiebedrijf (vaker) gecontroleerd. Hierdoor worden veiligheid en kwaliteit beter gewaarborgd.

Zo krijgt het erkende bedrijf voor het deelgebied tot en met 3 x 25 Ampère minimaal éénmaal per vier jaar een organisatie- en een technische kwaliteitscontrole van InstallQ. Voor het deelgebied groter dan 3 x 25 Ampère zal het erkend bedrijf eenmaal per jaar technische kwaliteitscontrole krijgen (op locatie).

Bovenstaand is een opsomming wat ook terug te lezen is op de site van InstallQ.

Incompany

Incompany

Op verzoek is het ook mogelijk om de cursus op locatie te verzorgen. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier of bel ons via 088 – 20 56 101