Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke NEN 3140

1745,- exclusief BTW

Inschrijven

Startdata

Het hele jaar door!

Locaties

Te volgen in Vianen

Niveau

Op mbo-niveau 4

Cijfer

Nieuw!

Te volgen voor 1745,-

Inclusief catering en lesmateriaal

Cursus NEN 3140 Installatieverantwoordelijke & Werkverantwoordelijke

Wil jij de veiligheid op de werkvloer naar een hoger niveau tillen en tegelijkertijd voldoen aan de ARBO-wet? Zorg dat je de NEN 3140 norm naleeft, dat een gestructureerd kader en richtlijnen biedt om de risico’s van elektrische installaties te beperken. Een werkgever dient volgens NEN 3140 onder andere een Installatieverantwoordelijke/Werkverantwoordelijke aan te stellen, om duidelijke verantwoordelijkheden te creëren.

Door het aanwijsbeleid en de richtlijnen van de NEN 3140 te integreren in je bedrijfsvoering, garandeer je niet alleen de veiligheid van je team, maar voldoe je ook automatisch aan de ARBO-wet. Zorg voor een Installatieverantwoordelijke/Werkverantwoordelijke NEN 3140 op de werkvloer en maak van veiligheid een prioriteit!

Opleidingsinformatie

Wil jij meer weten over de opleiding?

Wij helpen je graag verder per mail of per telefoon!

Of bel ons via 088 20 56 101

Startdata

Startdata Prijs Locatie Plekken beschikbaar
Startdatum: 09 sep. 2024 tot 30 sep. 2024 Prijs: 1.745,- Locatie: Vianen Plekken beschikbaar: 11 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • Dag 1 – IV WV NEN 3140 ma. 09 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
 • Dag 2 – IV WV NEN 3140 ma. 16 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
 • Dag 3 – IV WV NEN 3140 ma. 23 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
 • Dag 4 – IV WV NEN 3140 ma. 30 sep. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
Locatiegegevens:
Omega Energietechniek B.V.
Hagenweg 1C
4131 LX Vianen
Startdatum: 18 nov. 2024 tot 09 dec. 2024 Prijs: 1.745,- Locatie: Vianen Plekken beschikbaar: 10 Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • Dag 1 – IV WV NEN 3140 ma. 18 nov. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
 • Dag 2 – IV WV NEN 3140 ma. 25 nov. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
 • Dag 3 – IV WV NEN 3140 ma. 02 dec. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
 • Dag 4 – IV WV NEN 3140 ma. 09 dec. 2024 09:00 – 16:00 uur Vianen
Locatiegegevens:
Omega Energietechniek B.V.
Hagenweg 1C
4131 LX Vianen

Voor wie?

Voor wie?

De cursus Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke Laagspanning is specifiek ontwikkeld voor medewerkers die betrokken zijn bij werkzaamheden aan of in de buurt van laagspanningsinstallaties.

Deze cursus is bedoeld voor diegenen die een aanwijzing hebben gekregen of zullen krijgen als Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke volgens de richtlijnen van de NEN 3140. De cursus richt zich op het ontwikkelen van de benodigde kennis en vaardigheden om verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid en het correct functioneren van laagspanningsinstallaties, in overeenstemming met de geldende normen en voorschriften. Dit omvat onder meer het begrijpen van wet- en regelgeving, het herkennen van gevaren, het uitvoeren van veiligheidsprocedures, en het correct hanteren van gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Inhoud

Inhoud

Een cursus IV/WV volgens NEN 3140 en Stipel is natuurlijk een uitgebreide cursus. Immers, het onderwerp is zo breed, dat kun je nooit in 1 dag leren. Wat wordt er allemaal behandelt? Een kleine greep uit de inhoud:

 • Herkennen en voorkomen van gevaren in elektrische installaties;
 • Kennis van wet- en regelgeving met betrekking tot de Arbowet, Arbo-besluit en de NEN 3140;
 • Begrip van verantwoordelijkheden in het kader van de NEN 3140.
 • Kennis van veiligheidsprocedures en het vermogen om ze uit te voeren.
 • Gebruik en omgang met noodzakelijke gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen.
 • Werken aan of in de nabijheid van elektrische installaties, zowel onder spanning als spanningsloos.
 • Begrip van de bedrijfsvoering van elektrische installaties.
 • Herkennen en toepassen van schakelmateriaal, kabels, transformatoren en railsystemen.
 • Kennis van beveiligingen, stroomstelsels en stroomketens.
 • Veilig betreden van elektrische bedrijfsruimtes.
 • Nemen van veiligheidsmaatregelen in diverse laagspanningsinstallaties.
 • Gebruik van standaard taalgebruik en juiste communicatie conform aanwijzingen.
 • Uitvoeren van schakelopdrachten en toepassen van procedures bij bedieningswerkzaamheden conform de NEN 3140.
 • Voorbereiden en opstellen van schakelbrieven.

Praktische info

Praktische informatie

Meer over de opleiding

De cursus Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke Laagspanning NEN 3140 is ontwikkeld om individuen op te leiden tot het niveau van STIPEL-certificering, waarna ze een examen kunnen afleggen. Na voltooiing van deze opleiding heeft de deelnemer de vaardigheden om als Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke Laagspanning te werken en elektrische installaties te beheren met kennis van de bijbehorende gevaren.

Als werkgever toon je met het inzetten van personeel dat deze cursus heeft gevolgd en het bijbehorende examen heeft afgelegd, aan dat de persoon over voldoende opleiding en bekwaamheid beschikt om de vereiste werkzaamheden uit te voeren. Dit verzekert niet alleen dat jouw medewerkers op de hoogte zijn van de geldende normen en voorschriften, maar ook dat ze veilig en efficiënt kunnen werken met elektrische installaties.

Kosten

De kosten voor de 4-daagse cursus tot IV/WV volgens NEN 3140 bedragen 1745,- per persoon, exclusief BTW, inclusief lesboek, koffie & thee, frisdrank en heerlijke lunch. Tevens ontvang je diverse hand-outs en schakelbrieven.

De cursusdagen zijn verdeelt over 4 weken, je hebt dus 1 dag per week les. In de tussentijd krijg je huiswerkopdrachten mee, zodat je jezelf optimaal voorbereidt op het examen (indien gewenst).

Vooropleiding

Vooropleiding

Is het nodig om een vooropleiding te hebben voor de cursus IV/WV NEN 3140?

Absoluut, het hebben van een passende vooropleiding en/of ervaring in het vakgebied is van cruciaal belang voor het succesvol vervullen van de rol van Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke (IV/WV) in het kader van de NEN 3140. Een middelbaar elektrotechnisch niveau (niveau 4) is doorgaans vereist, zowel door middel van formele opleidingen als door praktijkervaring.

Deze achtergrond in elektrotechniek biedt een solide basis voor het begrijpen van elektrische installaties, het herkennen van potentiële gevaren, het uitvoeren van veiligheidsprocedures en het nemen van verantwoordelijkheid voor het veilig functioneren van de installaties. Het stelt individuen in staat om effectief te communiceren met betrokken partijen en om adequaat te reageren op situaties die zich kunnen voordoen tijdens werkzaamheden aan of in de nabijheid van elektrische installaties.

Cursusduur

Cursusduur cursus IV/WV NEN3140 Stipel

De cursus IV/WV NEN 3140 Stipel is een uitgebreide en praktijkgerichte opleiding. Een duur van 4 dagen, afgewisseld tussen theorie en praktijk, biedt een evenwichtige benadering om de benodigde kennis en vaardigheden te verwerven voor het uitvoeren van de rol van Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke Laagspanning.

Daarnaast adviseren wij een zelfstudie van ongeveer 15 uur, wijst op het belang van zelfstandig leren en het verdiepen van de geleerde concepten buiten de lesuren om. Dit stelt de deelnemers in staat om zich verder te verdiepen in de onderwerpen die tijdens de opleiding worden behandeld en om zich optimaal voor te bereiden op de praktijkgerichte aspecten van de cursus.

De combinatie van klassikale instructie, praktische oefeningen en zelfstudie biedt een uitgebreide leerervaring die de deelnemers goed voorbereidt op het vervullen van hun rol als Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke Laagspanning in overeenstemming met de NEN 3140.

Examen

Examen / afronding cursus IV/WV NEN 3140 Stipel

Het programma van de cursus is afgestemd op de eisen van de STIPEL-certificatieschema’s. Hoewel deelname aan het STIPEL-examen niet verplicht is, wordt het wel sterk aanbevolen. Het behalen van het STIPEL-certificaat biedt immers een officiële erkenning van de verworven kennis en vaardigheden op het gebied van installatieverantwoordelijkheid / werkverantwoordelijkheid in het kader van de NEN 3140.

De kosten van het examen zijn niet inbegrepen. Je kunt je uiteraard opgeven voor het examen, geef dit aan bij je inschrijving. De planning zal vervolgens contact met je opnemen om de examendata door te spreken.

Na afloop ontvang je een deelnamecertificaat, indien je deelname aan de cursus hebt voltooid. Dit kan nuttig zijn als een vorm van erkenning van deelname aan de opleiding, zelfs als het formele certificeringsproces niet wordt doorlopen.

Over Stipel

Over Stipel

Bij Omega Energietechniek volg jij je IV/WV NEN3140 opleiding, conform de Stipel eisen. Waarom heeft Omega hier voor gekozen?

Met een Stipel certificaat ga jij net even verder waar anderen stoppen, precies wat wij bij Omega Energietechniek ook doen!

Stipel staat voor Stichting Persoonscertificatie Elektrotechniek en is sinds 1998 landelijk de standaard voor veiligheid in de Nederlandse energiesector. Stipel is een onafhankelijke stichting met ruim 50 deskundigen uit de energiesector, opleidingsinstituten, certificerende instellingen en overheid. Het doel is eenduidig: energietechnici moeten veilig hun werk kunnen doen. Inmiddels is Stipel uitgegroeid tot het keurmerk voor veiligheid in de energiesector.

Met een Stipel-gecertificeerde energietechnicus heb je de garantie dat je kwaliteit in huis haalt. Deze technicus beschikt over actuele vakkennis en weet hoe hij veilig moet werken met de risico’s die zijn werk met zich meebrengt. Door met Stipel-gecertificeerde technici samen te werken, profiteer je van verschillende voordelen: een hogere mate van (ARBO-)veiligheid, verminderd ziekteverzuim, beter inzetbaar personeel en minder last van ARBO-toezicht. Met meer dan 40.000 technici die een Stipel-certificaat hebben behaald, en met deze groep die voortdurend groeit, kun je erop vertrouwen dat je de juiste vakmensen inschakelt voor je energietechnische projecten.