De invloed van zonnepanelen keuren op mogelijke veiligheidsrisico’s

Zonnepanelen worden steeds populairder en dat is niet voor niets. Ze zijn duurzaam, efficiënt en kunnen op de lange termijn geld besparen op energierekeningen. Echter moeten ze net als alle elektrische apparaten regelmatig worden gekeurd om ervoor te zorgen dat ze veilig en optimaal functioneren. In dit artikel bespreken we waarom zonnepanelen keuren zo belangrijk is en wat er tijdens zo’n keuring precies gebeurt.

Waarom is het keuren van zonnepanelen belangrijk?

Het keuren van zonnepanelen is belangrijk om de veiligheid van zowel de installateur als de gebruiker te waarborgen. Het is dan ook van belang om ervoor te zorgen dat de panelen correct zijn geïnstalleerd en werken zoals ze zouden moeten werken. Aan de hand de keuring kunnen dan ook mogelijke problemen worden geïdentificeerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overbelasting van het systeem, slechte bedrading of slechte aarding. Door deze problemen vroegtijdig te identificeren, kan erger worden voorkomen en de levensduur van het systeem worden verlengd. 

Scope 12 keuring

Wat gebeurt er precies tijdens een zonnepanelen keuring?

Een keuring van zonnepanelen wordt uitgevoerd door een gecertificeerde installateur of inspecteur. Deze persoon voert verschillende tests uit om ervoor te zorgen dat het systeem goed werkt en voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. De installateur of inspecteur controleert daarbij de bedrading, zekeringen, aardlekschakelaars en andere componenten van het systeem controleren om er daarmee zeker van te zijn dat alles correct geïnstalleerd is en dat veiligheidsrisico’s worden uitgesloten. 

Ook worden de prestaties van de panelen gemeten. Denk hierbij aan de stroomsterkte en spanning. Dit geeft inzicht in zowel de efficiëntie van het systeem, als het mogelijke onderhoud eraan. 

Bij de SCIOS Scope 12 keuring wordt nagegaan of wordt voldaan aan de eisen met betrekking tot:

  • De beschermingsleidingen en bijbehorende verbindingen;
  • De circuitimpedantie van het stroomstelsel;
  • De aardverspreidingsweerstand van de aardelektrode (enkel wanneer dit geen gevaar oplevert);
  • De isolatieweerstand van elk gedeelte van de installatie;
  • De veilige scheiding van stroomketens;
  • De goede werking van aardlekbeveiligingen, schakelende beveiligingstoestellen tegen overstroom, beveiligingstoestellen tegen hoge temperatuur en van de veiligheidsketens
  • De deugdelijkheid van de verbindingen.
Zonnepanelen Installateur

Mijn installatie voldoet niet, wat nu?

Bij de Eerste Bijzonder Inspectie kan blijken dat de installatie niet voldoet aan de gestelde veiligheidseisen. Vanzelfsprekend zullen de bevindingen op dat moment doorgevoerd moeten worden, alvorens er een herinspectie plaatsvindt. Voldoet deze hierna wel? Dan ontvang je het complete (goedgekeurde) rapport. Deze kan vervolgens gedeeld worden met bijvoorbeeld een verzekeraar. 

Bij de Periodieke Inspectie wordt voornamelijk de conditie van de installatie beoordeeld. Wederom wordt hierbij een rapportage opgesteld waaruit blijkt dat de installatie is goedgekeurd of waarin punten worden opgenomen die hersteld dienen te worden.

Scope 12 keuring zonnepanelen door Omega Energietechniek

Bij Omega Energietechniek ben je aan het juiste adres voor de aanvraag van een zonnepanelen keuring. Als grondlegger van Scope 12 zijn we dé specialist op het gebied van onafhankelijke technische inspecties. Met meer dan 30 jaar ervaring voeren wij deze deskundig, veilig en betrouwbaar uit voor onze klanten. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen als het gaat om de veiligheid van zonnepanelen? Bekijk de Scope 12 inspectie of neem contact met ons op voor meer informatie!

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.