Efficiëntie zonnepanelen verbeteren met een I/V Curve inspectie 

Zonnepanelen worden voor huishoudens en bedrijven steeds populairder als bron van schone energie. Maar hoe efficiënt zijn ze eigenlijk? En welke stappen kunnen we nemen om de efficiëntie zonnepanelen verder te optimaliseren? In dit artikel lees je er meer over! 

Zonlicht omgezet in elektriciteit

De efficiëntie van zonnepanelen (uitgedrukt in een percentage) meten we door de hoeveelheid zonlicht die wordt omgezet in elektriciteit. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals vervuiling van het paneel, de locatie, schaduw et cetera kan dit percentage variëren. Gemiddeld hebben de meeste zonnepanelen tegenwoordig een efficiëntie van 15 tot 20%. Concreet wil dat dus zeggen dat 15-20% van het zonlicht op het zonnepaneel, omgezet wordt naar elektriciteit.

Betere efficiëntie zonnepanelen

Verbeteren van de energieopbrengst

Om de prestaties en energieopbrengst van zonnepanelen optimaal te krijgen, is het cruciaal om de efficiëntie ervan te verbeteren. Dit kan gerealiseerd worden aan de hand van verschillende methodes. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van hoogwaardige materialen, het optimaliseren van de oriëntatie en helling van de panelen en het regelmatige onderhoud eraan. Door het inspecteren van de I/V-curve van de zonnepanelen kan de efficiëntie van de panelen in kaart worden gebracht.

De invloed van een I/V Curve inspectie

Het inspecteren van de I/V Curve is onderdeel van een zonnepanelen inspectie. Het is een grafische weergave van de stroom en spanning van het zonnepaneel bij verschillende belastingen. Aan de hand van deze inspectie kan bepaald worden of het zonnepaneel optimaal presteert.  

Wijkt de I/V Curve af van de verwachte curve? Dan kan dit erop duiden dat er een probleem is met het zonnepaneel. Mogelijke oorzaken hiervan zijn beschadigde cellen of problemen met de verbindingen tussen de cellen. Het regelmatig inspecteren van de IV Curve zorgt er uiteindelijk voor dat problemen tijdig worden opgespoord waarna vervolgens herstelwerkzaamheden kunnen plaatsvinden. Dit heeft een positieve invloed op de efficiëntie van het zonnepaneel. 

Voorwaarden inspectie

Voor een succesvolle I/V Curve inspectie moet worden voldaan aan drie voorwaarden:

  1. Een opgeleid inspecteur die metingen zowel kan uitvoeren als interpreteren.
  2. Geschikte meetapparatuur voor het meten van de I/V Curve.
  3. Voldoende instraling voor een nauwkeurige meting (lees: onbewolkte dag)

Technische controle zonnepanelen door Omega Energietechniek

Met ruim 30 jaar ervaring is Omega Energietechniek dé partner voor al jouw inspecties. Zo kun je bij ons terecht voor onder andere een technische controle van jouw zonnepanelen. Profiteer daarbij van onze kennis en ervaring om deskundig jouw inspecties uit te laten voeren.
Direct een datum inplannen voor het controleren van jouw zonnepanelen middels een I/V Curve inspectie? Bezoek onze inspectie-pagina of neem bij vragen contact met ons op. Onze medewerkers voorzien je graag van het beste advies!

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.