I/V-curve zonnepanelen inspectie

Wil je weten wat de efficiëntie van jouw zonnepanelen is? Dit kan met een I/V-curve-zonnepanelen inspectie door Omega. Per string van de zonnepanelen installatie wordt een I/V-curve meting uitgevoerd om te bepalen of de installatie wel de maximale efficiëntie en opbrengst oplevert.

Wat is een I/V-curve zonnepanelen inspectie?

Door de I/V-curve te meten kunnen we o.a. erachter komen of een string maximale opbrengst genereert. Het kan namelijk zo zijn dat er ergens een storing is, denk hierbij aan een defect paneel of een slechte DC connector verbinding, waardoor de efficiëntie niet optimaal is. Met een I/V-curve inspectie kunnen deze storingen worden geconstateerd, waarna reparatie- en herstelwerkzaamheden kunnen worden opgestart. Met deze inspectie kan de efficiëntie van de zonnepanelen gewaarborgd worden en kunnen tegelijkertijd gevaarlijke situaties die tot brand kunnen leiden voorkomen worden.

I/V-curve zonnepanelen inspectie: Door wie?

Een I/V-curve zonnepanelen inspectie kan momenteel nog niet uitgevoerd worden volgens de Scope 12 regeling. Er wordt hard gewerkt om dit te realiseren, maar tot die tijd zullen we het moeten doen volgens de NEN-EN-IEC 62446. De hierin opgenomen methode volgens Categorie 2 beschrijft precies hoe en wat er gemeten dient te worden.  De Scope 12 regeling draait enkel om veiligheid, wat onder categorie 1 metingen valt. I/V-curve (en ook thermografie) gaat om de efficiëntie, valt daarom onder categorie 2 metingen en is om die reden verplicht voor een I/V-curve inspectie. Uiteraard voldoen alle I/V-curve zonnepanelen inspecteurs bij Omega aan de eisen om deze metingen uit te voeren met de juiste kennis en kunde.

De uitvoering

De uitvoering van de inspectie dient aan drie parameters te voldoen.

  1. Een opgeleid inspecteur die metingen kan uitvoeren en interpreteren.
  2. Geschikte meetapparatuur om de I/V-curve te meten.
  3. Voldoende instraling op de zonnepanelen en tevens een stabiele instraling. Voor een I/V-curve meting is het van belang dat het onbewolkt is om een nauwkeurige meting uit te kunnen voeren.

Kosten I/V curve inspectie

De kosten van een inspectie van de zonnepanelen is afhankelijk van de grootte van de installatie. Denk bijvoorbeeld aan het aantal omvormers, het aantal strings per omvormer, het aantal verdeelkasten en het vermogen van de installatie.

Waarom kiezen voor Omega Energietechniek?

Omega Energietechniek heeft ruim 30 jaar ervaring als inspectiebureau. We hebben hiermee de juiste kennis en ervaring in huis om deskundige inspecties uit te voeren.

Inspectie plannen

Wil je je zonnepanelen laten controleren om zo te zien of jouw installatie brandveilig is en optimaal rendeert? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar en helpen je graag verder.

Informatie aanvragen over inspecties

Vul onderstaand formulier in

"*" geeft vereiste velden aan

Address
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer zonnepanelen inspecties

Naast een zonnepanelen inspectie kan je bij ons ook terecht voor een Scope 12 inspectie, een thermografische inspectie, een drone inspectie.

Cursus Zonnepanelen Inspecteren

Wist je dat je bij Omega ook opleidingen kan volgen om zelf zonnepanelen te inspecteren?

Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.