Ik heb een keuring elektrische installatie nodig voor mijn verzekeraar, wat nu?

In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat het toenemende aantal brandschades bij bedrijven in veel gevallen terug te leiden is naar elektrische installaties. Dit zorgt ervoor dat verzekeringen strengere eisen stellen met betrekking tot de (periodieke) keuring hiervan. In dit artikel vertellen we hier meer over!

Waarom je van de verzekeraar een elektrische installatie keuring uit moet laten voeren

Aangezien de standaard veiligheidsinspecties volgens NEN 3140 (Scope 8 & Scope 9) voornamelijk gericht zijn op het voorkomen van ongelukken en letsel op de werkvloer, is dit niet voldoende om ook de brandrisico’s van het elektrisch materieel vast te stellen. Om die reden is, in samenwerking met zowel de brancheorganisaties, het SCIOS als de verzekeringsbranche, de Scope 10 ontwikkeld. Deze veiligheidsinspectie is dan ook een vereiste voor veel verzekeraars, omdat deze de risico’s rondom de brandveiligheid van het elektrisch materiaal beperkt. Voldoe je aan de voorwaarden van deze keuring elektrische installatie? Dan laat je als bedrijf zien dat je werkt aan het beperken van de risico’s en wordt je daarmee interessanter om een verzekering af te sluiten. Let er als bedrijf echter wel op dat deze inspectie om de 3 tot 5 jaar opnieuw uitgevoerd moet worden om te voorkomen dat je de dekking van jouw verzekering verliest.

Hoe ziet de Scope 10 keuring eruit?

  • Een inspecteur met Scope 10 bevoegdheid controleert de elektrische installatie en de aangesloten apparatuur op mogelijke defecten die brand kunnen veroorzaken of ander oneigenlijk gebruik. 
  • De inspectie omvat een visuele beoordeling van de elektrische installatie(s), infraroodopnamen van de schakel- en verdeelinrichtingen om de temperatuur te evalueren, metingen of tests (indien nodig) en het opstellen van een rapport met foto’s van risicovolle situaties die zijn aangetroffen.
  • Als er geen gebreken worden gevonden ontvang je een SCIOS Scope 10-keuringsrapport. Zijn er wel gebreken gevonden? Dan ontvang je een rapport met een overzicht van deze gebreken. Deze moeten gerepareerd worden door een installatiebedrijf om uiteindelijk een herstelverklaring te verkrijgen.
  • Vervolgens dien je het keuringsrapport en eventuele herstelverklaring te delen met jouw verzekeringsadviseur. Hij zal deze op zijn beurt aan de verzekeraar verstrekken.

Scope keuring nodig? Omega Energietechniek!

Bij Omega Energietechniek ben je aan het juiste adres voor diverse Scope keuringen! Zo kun je bij ons terecht voor een Scope 8 keuring, Scope 10 keuring en een Scope 12 keuring. Wij zijn dé specialist in onafhankelijke technische inspecties en voeren al meer dan 30 jaar deskundige, veilige en betrouwbare (verzekering) inspecties uit voor onze klanten. 

Direct een keuring inplannen? Bezoek onze inspectie pagina’s of neem contact met ons op voor meer informatie hierover!

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.