Vermogensschakelaar biedt kansen

Vermogensschakelaar biedt kansen

Een vermogensschakelaar was altijd een relatief eenvoudig onderdeel van de elektrische installatie. Dankzij een flinke doorontwikkeling is er met de huidige generatie vermogensschakelaars veel meer mogelijk. In de eerste plaats op technisch gebied, maar direct daaruit voortvloeiend biedt het zakelijke kansen voor de elektrotechnisch installateur.

Voor een elektrotechnisch installateur is er na de oplevering van een installatie in nieuwbouw meestal weinig meer te doen. Alleen in het geval van een storing, of bij uitbreiding of aanpassing van de installatie, is er weer contact.

Communiceren

Vroeger had een vermogensschakelaar als enige taak het beschermen van een installatie bij kortsluiting met het oog op brand. Maar de tijden zijn veranderd, en de huidige vermogensschakelaars kennen veel meer toepassingen. Dat komt omdat ze kunnen communiceren. Die gegevensuitwisseling in realtime geeft belangrijke signalen door. Doorlopende monitoring maakt dat een installateur een verandering of storing direct in de gaten heeft. Dat heeft heel veel voordelen. Een koelinstallatie in een supermarkt moet 24/7 functioneren. Ontstaat er ’s avonds om welke reden dan ook kortsluiting en schakelt het systeem uit, dan is de inhoud van de vriesvakken waardeloos geworden tegen de tijd dat de winkel ’s ochtends weer opengaat en de storing opgemerkt wordt. Krijgt de installateur ’s avonds direct een melding, dan kan de storing onmiddellijk verholpen worden en is de voorraad gered.

Sensitief

Een vermogensschakelaar moet vanzelf uitschakelen in gevaarlijke situatie. Daarbij is het belangrijk dat dat op het exact juiste moment gebeurt: niet te vroeg en niet te laat. Hoe sensitiever de vermogensschakelaar is, hoe preciezer dat exact juiste moment is. En op het moment dat de installatie afschakelt, is er dan ook een serieus probleem. En dan moet nog worden vastgesteld waar de storing zit.

Veel mogelijkheden vermogensschakelaar

De communicatiemogelijkheden van de moderne vermogensschakelaars zijn legio. We noemen er een paar:

  • achterhalen wat er gebeurd is met behulp van eventlogging;
  • begrijpen waarom het gebeurd is door zelfdiagnose in realtime;
  • herhaling voorkomen door preventieve maatregelen te nemen;
  • gegevens versturen naar smartphone of controlekamer;
  • realtime overzicht van alarmmeldingen, belastingniveaus, waarschuwingen, instellingen en algemene situatie.

Als de elektrotechnisch installateur op afstand ziet dat er een storing aan gaat komen, dan kan worden voorkomen dat de hele installatie ermee ophoudt. De installateur heeft vooraf al gezien bij welk onderdeel het fout dreigt te gaan. Om de storing te verhelpen is het misschien niet nodig om de installatie stil te leggen, maar kan alleen het betreffende onderdeel gerepareerd of vervangen worden. Dat scheelt heel veel tijd en moeite.

Installatie verzwaren

Grote bedrijven hebben vaak een eigen technische dienst. Maar veel MKB’ers besteden de zorg voor hun installatie tegenwoordig uit. Ze willen graag zekerheid: de boel moet werken. Daar liggen kansen voor elektrotechnische installateurs, want het monitoren van een vermogensschakelaar levert veel informatie op. Misschien blijkt dat de installatie vaak tegen overbelasting aan zit en lost een verzwaring van de installatie dat probleem op. En mocht een systeem uitvallen, dan kan de installateur heel gemakkelijk de gegevens op het moment van vlak voor dat moment opvragen. Dat maakt het weer opstarten een stuk gemakkelijker.

Contactmoment

Het is ook mogelijk om een bedrijf periodiek op de hoogte te brengen van de stand van zaken van de installatie. Dat vinden veel ondernemers een prettig idee. Door af en toe zo’n contactmoment in te bouwen, blijft een installateur veel meer in beeld, en dat is altijd goed.

Bron: installatieprofs.nl

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.