Hoe vaak moet je valbeveiliging keuren?

Valbeveiliging is een essentieel onderdeel van de Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) die worden gebruikt om werknemers te beschermen tegen valrisico’s op de werkvloer. Om ervoor te zorgen dat dit goed functioneert en het de veiligheid van de werknemers blijft garanderen, is het van belang om dit regelmatig te laten keuren. In dit artikel vertellen we je meer over hoe vaak valbeveiliging keuren moet gebeuren en wat daarvoor nodig is.

Valbeveiliging

Wetgeving voor keuren valbeveiliging

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er wettelijke voorschriften zijn omtrent het keuren van valbeveiliging. De Nederlandse wetgeving stelt dat valbeveiliging in ieder geval jaarlijks moet worden gekeurd door een Keurmeester Valbeveiliging. Dit is vastgelegd in de Arbowetgeving (artikel 7.4a) en geldt voor alle soorten valbeveiliging, zoals harnassen, lijnen, ankers, enzovoorts.

Naast de wettelijke jaarlijkse keuring is het ook van belang om de valbeveiliging regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen en slijtage. Aangeraden wordt om dit na elke keer van gebruik te doen en eventuele beschadigingen direct te laten repareren of te vervangen. Beschadigingen of slijtage kunnen namelijk de veiligheid van de valbeveiliging verminderen en de kans op ongevallen vergroten.

Andere keuringsfrequentie

De frequentie van de keuring kan verschillen per type valbeveiliging. Zo zijn er bepaalde valbeveiligingsmiddelen die vaker gekeurd moeten worden dan 1 keer per jaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor valbeveiliging dat wordt gebruikt in een agressieve of corrosieve omgeving waarbij de kans op slijtage of corrosie hoger is. Ook valbeveiliging dat dagelijks of intensief wordt gebruikt, dient vaker gekeurd te worden.

Het is aan te raden om altijd de voorschriften van de fabrikant op te volgen en de richtlijnen van de keurmeester te volgen. Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat de valbeveiliging regelmatig wordt gekeurd en dat de werknemers op de hoogte zijn van het juiste gebruik ervan.

Cursus keuren valbeveiliging

Een cursus in het keuren van valbeveiliging is van essentieel belang voor iedereen die betrokken is bij het gebruik van valbeveiligingsapparatuur op de werkplek. Tijdens de cursus wordt niet alleen geleerd hoe deze apparatuur op de juiste manier gekeurd en onderhouden kan worden, maar ook hoe men de juiste apparatuur kiest voor een specifieke werksituatie en hoe de risico’s op valpartijen op de werkplek verminderd kunnen worden. 

Bij Omega Energietechniek ben je aan het juiste adres voor het volgen van deze cursus. Bekijk onze pagina en lees hierop onder andere meer over de valbeveiliging keuren kosten. Andere vragen hierover? Neem contact met ons op!

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.