Met een Omega Inspecteur op pad.

Bevindingen van een Omega Inspecteur van laagspanningsinstallaties

Wat zijn de dagelijkse bevindingen van een Omega inspecteur? Aan het woord is Chris van Emmerik, inspecteur bij Omega Inspectie sinds 2015.

Wat voor soort inspecties voer je uit?
“Veruit de meeste inspecties betreft laagspanningsinstallaties zoals bedrijfsinstallaties, huisinstallaties en zonnepaneelinstallaties. Daarnaast doe ik ook het keuren van arbeidsmiddelen.”

Wat is de grootste blunder die je ooit bent tegenkomen bij een inspectie?
“Ik zie vaak verbeterpunten en tekortkomingen. Maar soms zie ik dingen die mij echt verbazen. Dan kan ik niet begrijpen dat iemand zoiets oplevert. Iedereen maakt wel eens een foutje, maar sommige gebreken zijn echt onacceptabel.”

Welke gevaarlijke, risicovolle situaties kom je het meeste tegen bij inspecties?
“Ik zie vaak situaties waarbij er een groot gevaar is voor elektrocutie. Vaak worden kabels beschadigd, en dan onderschat men het gevaar dat dit oplevert. Daarnaast zie ik vaak dat men verkeerde componenten gebruikt waardoor er een risico is op brand.”

Zie je een trend in de gebreken die je tegenkomt tijdens inspecties?
“Wat mij opvalt is dat bedrijfsinstallaties en huisinstallaties over het algemeen prima te noemen zijn, maar installaties van zonnepanelen lopen ver achter. Ik zie dat voorschriften en instructies van fabrikanten vaak niet worden opgevolgd. Daarnaast gebruikt men vaak verkeerde materialen. Het lijkt wel alsof men bij zonnepanelen meer in kwantiteit denkt, dan in kwaliteit. En dat baart mij grote zorgen.”

Waar kan de installateur de meeste winst behalen?
“Volgens mij verdiepen veel installateurs zich te weinig in de normen en voorschriften voor het installeren van zonnepanelen. Op dat gebied is nog veel te verbeteren.”

Heb je wel eens een verschil van mening met de beheerder/eigenaar over jouw inspectie-bevindingen?
“Nee, eigenlijk niet. Als ik een gebrek of aandachtspunt tegenkom, licht ik dat altijd toe. Wat is het gevaar, en waarom maak ik er een punt van. Door deze onderbouwing begrijpt de eigenaar waarom het belangrijk is dat het gebrek/aandachtspunt wordt opgelost. Een verantwoordelijke zal er dan niet snel voor kiezen om het advies te negeren.”

Wat zou er volgens jou moeten gebeuren om installaties veiliger te maken?
“Mijn motto is: Als je installeert conform de regels, voorschriften en normen (kortom: vakkundig), dan vermijd je de meeste risico’s. Echter, ik heb aanwijzingen dat men bij zonnepaneelinstallaties vaak de kwantiteit boven de kwaliteit zet, en dat levert bijna altijd slordig werk op.
Daarnaast wijzigen de normen en voorschriften regelmatig. Daarom is het noodzakelijk dat installateurs regelmatig een opfris-training volgen om op dat gebied bij te blijven.”

Er is dus nog veel verbetering mogelijk, zeker bij installateurs van zonnepanelen. Daar gaat helaas veel mis met soms grote gevolgen. Om dit soort risico’s te voorkomen biedt Omega Energietechniek verschillende trainingen en cursussen aan. Kijk op onze website voor het hele overzicht, inclusief data, locaties en kosten.
En heb je interesse om als inspecteur bij Omega te komen werken, neem dan contact op met Allart de Jong via 088-2056101.

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.