Weerstand beschermingsleiding/aarddraad meten bij klasse I apparatuur

Wil je weten of elektrische apparaten veilig zijn om te gebruiken? Bij klasse I apparatuur is het belangrijk om de weerstand van de beschermingsleiding te controleren. Deze meting, waarbij gebruik wordt gemaakt van een hoge teststroom van tenminste 200 mA, speelt een sleutelrol bij het identificeren van mogelijke risico’s en het waarborgen van een veilige werkomgeving. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Dat gaan we in deze tekst uitleggen.

Waarom kiezen voor hoge teststromen door de beschermingsleiding/aarddraad?

Bij klasse I apparatuur, zoals sommige elektrische apparaten, moet je de weerstand van de beschermingsleiding meten. Dat betekent dat je kijkt hoe goed de aarddraad werkt om je te beschermen tegen elektrische schokken. Bij deze meting stuur je een sterke stroom (minstens 200 mA) door de aarddraad. Sommige meetapparaten kunnen zelfs een nog hogere stroom gebruiken, zoals 10A of 25A. Waarom zou je voor zo’n hoge stroom kiezen? Dit heeft twee redenen. Ten eerste kun je de meting nauwkeuriger uitvoeren met een hogere stroom. Ten tweede is de meting ook een soort test, want op het moment dat de beschermingsleiding beschadigd is en nog uit enkele koperdraadjes bestaat, zullen deze door de hoge teststroom worden doorgebrand. Deze effectieve en proactieve methode zorgt ervoor dat beschadigingen direct opgemerkt worden.

Cursus Keuren Arbeidsmiddelen

Cursus keuren elektrische arbeidsmiddelen volgens NEN 3140

Wil je meer leren over het veilig en efficiënt keuren van elektrische arbeidsmiddelen volgens de NEN 3140 norm? De cursus NEN 3140 Keuren Elektrische Arbeidsmiddelen leidt je in één dag op tot Keurmeester NEN 3140. Deze specifieke cursus is bedoeld voor medewerkers die de verantwoordelijkheid hebben over het keuren van elektrisch apparatuur en gereedschap binnen een bedrijf. Desbetreffende personen leren hierbij om te gaan met alle eisen die worden gesteld in de NEN 3140 veiligheidsnorm. 

Na afloop van de cursus is de medewerker daarbij in staat om zelfstandig periodiek elektrische arbeidsmiddelen te keuren. Een belangrijke taak die de veiligheid van het elektrische gereedschap binnen een bedrijf waarborgt!

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.