Brand door zonnepanelen: Hoe groot is het risico?

In het nieuws lees je steeds vaker over branden veroorzaakt door zonnepaneelinstallaties. Dit lijkt zorgwekkend, want zijn zonnepanelen op het dak dan wel zo veilig? Of is het brandrisico hierdoor een stuk hoger? Veel verschillende oorzaken komen naar voren als het gaat over branden door zonnepanelen. Als specialist in elektrische veiligheid willen wij hier in deze blog duidelijkheid over verschaffen.

De meeste branden ontstaan namelijk vooral door slecht installatiewerk, waarbij het ontbreekt aan echt vakmanschap. Onze directeur sprak hier laatst nog over bij BNR nieuwsradio. Maar welke installatiefouten leiden dan tot brand? Laten we in ieder geval voorop stellen dat werken met vakbekwame installateurs en het uitvoeren van een veiligheidsinspectie het brandrisico van zonnepanelen zoveel mogelijk reduceert.

Zonnepanelen zijn niet brandgevoelig

Zonnepanelen zelf zullen namelijk niet snel vlam vatten. Zonnepanelen zijn gemaakt van glas, silicium en aluminium. Dit zijn geen materialen die brandgevoelig zijn, ook niet als de zonnepanelen van een onbekender merk zijn. Zoals wel vaker bij installaties, is het vakmanschap enorm belangrijk. Daar komt dan ook de brandgevoeligheid van zonnepaneelinstallaties vandaan.

Een enkele keer zorgt een constructiefout of een productiefout, zoals fouten in een diode box, voor brand bij een installatie. Echter toont onderzoek aan dat branden voornamelijk veroorzaakt worden door fouten tijdens het installatiewerk. Zo zorgt het materiaal op zich zelf niet voor een groot brandgevaar, maar in combinatie met installatiefouten wordt dit risico groter. In de meeste gevallen werden de elektrotechnische regels en normen niet nageleefd door installateurs. Door slecht vakmanschap was het risico op brand groter dan dit hoorde te zijn. Het is een risico wat in de meeste gevallen voorkomen had kunnen worden door het werk over te laten aan vakbekwame installateurs, die zich aan de gestelde regels en normen houden.

Zonnepanelen
Brand zonnepanelen

De klassieke installatiefouten

Een voorbeeld van een risicovolle installatiefout is een omvormer die vlak onder het plafond hangt. Vat de omvormer vlam, dan kan dat gemakkelijk overslaan op het plafond. Zorgt de installateur dat de omvormer 3 tot 4 meter onder het dak bevestigd wordt, dan is het risico kleiner dat de brand direct overslaat op het dak. Bij veiligheidsinspecties wordt dan ook uitgegaan van de formule: risico = kans x effect. Het risico is de mogelijkheid dat een afwijking (kans) optreedt en de gevolgen (effect) hiervan.

De meest voorkomende fout is dat connectoren van verschillende merken op elkaar worden aangesloten. Door deze installatiefout kan de connector veel te warm worden, waardoor deze smelt. De omgeving van de connector bepaald of brand uitbreekt of niet. Ligt de connector op stenen dakpannen? Dan heb je kans dat de smeltende connector verder geen brand veroorzaakt, omdat de dakpannen niet brandgevoelig zijn. Is de connector in de buurt van brandgevoelige dakisolatie? Dan is de kans groter dat brand uitbreekt doordat de dakisolatie vlam kan vatten.

In-dak-systemen

De voorbijgaande jaren zijn het daarom ook vooral in-dak-systemen waarbij branden zijn ontstaan. Hierbij liggen de kabels en connectoren vaak direct op het dakbeschot en eventueel isolatiemateriaal of folie. Wanneer een connector smelt en met een brandbaar deel in aanraking komt, ontstaat brand. Zeker bij dit soort installaties is het belangrijk dat deze op correcte wijze geïnstalleerd worden door vakbekwame installateurs. Zo kan bijvoorbeeld steenwol gebruikt worden als tussenlaag. Dit materiaal is niet brandgevoelig en daardoor wordt de kans op brand kleiner. Met een technische inspectie na de oplevering wordt goed op dit soort dingen gelet.

Inspectie zonnepanelen

SCIOS Scope 12 veiligheidsinspectie

Door de aanhoudende problemen van de afgelopen jaren met de kwaliteit van zonnepaneelinstallaties, is in 2019 besloten om hier een inspectie voor te ontwikkelen. Voorheen werd een installatie op verschillende onderdelen en verschillende regels gecontroleerd. Met de Scope 12 keuring is dit allemaal samengebracht tot één duidelijk format, wat voor brandveiligere installaties in Nederland zorgt.

Al met al ligt het brandgevaar vooral bij ondeugdelijk installatiewerk. Door te werken met InstallQ erkende installatiebedrijven en periodiek een zonnepanelen inspectie uit laat voeren, waarborg je de brandveiligheid van de installaties. 

Lees meer over zonnepanelen nieuws

Vakmannen ergeren zich aan CEO’s die staan op zonnepanelen

Je kent ze wel; de foto’s van bedrijven waarbij een monteur met beide voeten poseert op zonnepanelen op een dak. Dit levert een leuk beeld op, maar kenners kunnen zich hier vooral druk om maken….

Lees meer
Zonnepanelen Installateur

Nieuwe InstallQ erkenningsregeling voor zonnepanelen installateurs

Vanaf 1 januari 2021 is de oude InstallQ erkenningsregeling herzien. De vernieuwde erkenningsregeling is een fusie van de twee bestaande regelingen voor zonnepanelen.

Lees meer
staan op zonnepanelen

Zonnepanelen installeren,
dat kan toch iedereen?

De snelle groei van de zonnepanelen markt is
toe te juichen maar brengt ook risico’s met
zich mee. Het installeren van een PV-installatie vereist vakkennis. Hoe is het daarmee gesteld?

Lees meer
Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.