Nieuwe InstallQ erkenningsregeling voor zonnepanelen installateurs

Nieuwe InstallQ erkenningsregeling voor zonnepanelen installateurs

Vanaf 1 januari 2021 is de oude InstallQ erkenningsregeling herzien. De vernieuwde erkenningsregeling is een fusie van de twee bestaande regelingen voor zonnepanelen, de REDE van Sterkin en de EVI-PV van KvlNL. Voor 1 januari 2022 moeten alle installateurs die erkend zijn voor de vorige regelingen ervoor zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe regeling van InstallQ. Hiermee is de overgangsperiode een jaar. De erkenning van InstallQ is belangrijk om gezien te worden als een vakbekwaam bedrijf en wordt steeds vaker verplicht gesteld.

InstallQ erkenning

Met een InstallQ erkenning zijn de vakbekwame bedrijven te onderscheiden van de beunhazen. Tegenwoordig lijkt het alsof ieder bedrijf zonnepanelen installeert, maar het is zeer belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurd. Met een erkenning van InstallQ weet een klant dat zij een bedrijf inschakelt met de juiste kennis en kunde. Zij tonen aan dat ze kwaliteit hebben en worden met regelmaat gecontroleerd. Daarnaast wordt deze erkenning ook vaak gevraagd door verzekeringsbedrijven, opdrachtgevers en andere partijen.

Als groot bedrijf kan je naast een erkenning ook gecertificeerd worden. Een certificering gaat iets verder dan erkenning en is vooral belangrijk wanneer je actief bent in de groot zakelijke markt. Als bedrijf voldoe je aan de eisen wanneer de werkverantwoordelijke binnen jouw bedrijf certificaathouder is. Een erkenning is genoeg voor bedrijven die werken voor consumenten en in de klein zakelijke markt.

Erkend of gecertificeerd worden?

SO Sustainable, een volle dochter van Omega Energietechniek, is de eerste door InstallQ geaccrediteerde opleider in Nederland die de nieuwe Erkend Zonnestroom Installateur Opleiding aanbiedt. Deze nieuwe opleiding is ontwikkeld uit de herziene erkenningsregeling van InstallQ. Wil je je onderscheiden met deze erkenning? Volg onze opleiding tot Erkend Zonnestroom Installateur. Hieruit ontvang je een diploma waarmee je de erkenning bij InstallQ kunt aanvragen. Daarnaast kan je je ook registreren in het QBIS register.

Opleiding Erkend Zonnestroom Installateur

De opleiding tot Erkend Zonnestroom Installateur bestaat uit 3 modules: 1. Monteur Zonnestroominstallaties op het dak (Voldoende Onderricht Persoon / VOP), 2. Monteur Zonnestroominstallaties op en onder het dak (Vakbekwaam Persoon / VP) en 3. Werkverantwoordelijke Zonnestroominstallaties. Bij SO Sustainable zijn de VOP en VP modules gecombineerd in één opleiding: Erkend Zonnestroom Installateur VOP/VP. Hierbij leer je zonnepanelen installeren op het dak en in de meterkast volgens de installatie- en opleidingseisen. Wil je als bedrijf volledig Erkend Zonnestroom Installateur worden? Dan is het belangrijk dat een persoon binnen het bedrijf ook de vervolgopleiding tot Werkverantwoordelijke volgt.

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.