Wat is het verschil tussen Scope 8 en Scope 10?

Bij Omega Energietechniek kun je onder andere terecht voor een Scope 8 en Scope 10 inspectie. Ook kun je zowel een Scope 8 opleiding als een Scope 10 opleiding volgen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide inspectiemethoden? In dit artikel vertellen we je er graag meer over het verschil tussen Scope 8 en 10.

Wat is Scope 8?

Een Scope 8 inspectie is een gestandaardiseerde veiligheidsinspectie van de vaste elektrische installatie. Deze is in het leven geroepen om medewerkers te beschermen, het risico van bedrijfsongevallen tot het minimum te reduceren en om te voldoen aan zowel de Arbowet als de eisen die verzekeraars stellen. Door als bedrijf deze keuring uit te laten voeren, neem je de verantwoordelijkheid over het waarborgen van een veilige werkplek en kunnen medewerkers veilig aan elektrische installaties werken. De inspectie is gebaseerd op NEN 3140. Hierbij wordt de veiligheid van een bestaande installatie gecontroleerd en vastgelegd. Daarnaast wordt ook gecontroleerd op het veilig gebruik ervan en wordt er (preventief) gekeken hoe letsel voorkomen kan worden bij gebruikers. De kwaliteit hiervan wordt geborgd d.m.v. de (SCIOS) certificatieregeling, welke overeenkomt met ISO 9001.

De Scope 8 inspectie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Metingen en beproevingen;
  • Visuele inspectie van de elektrische installaties;
  • Thermografisch onderzoek naar hotspots en andere warmtebronnen;
  • Rapportage over de staat van de (elektrische) installatie.
Inspecties NEN 3140

Wat is Scope 10?

Scope 10 is een inspectie op het gehele elektrisch materieel. Tijdens deze inspectie wordt door een elektra inspecteur gecontroleerd of de elektrische installatie brandveilig is. Aangezien regelmatig brand ontstaat door elektrische installaties of de daarop aangesloten apparatuur, stellen de meeste verzekeraars de eis om deze inspectie uit te laten voeren. Daarnaast heb je als werkgever ook de wettelijke zorgplicht voor een veilige werkomgeving van zowel jouw werknemers als bezoekers.

Met een SCIOS Scope 10 kun je de brandveiligheid van elektrische installaties in gebouwen waarborgen. Dit geldt voor de elektrische installaties en de daarop aangesloten apparatuur. Denk hierbij aan de groepenkasten, wandcontactdozen en alle aangesloten apparaten. Aangesloten machines behoren hier dus ook toe. Dit elektrisch materieel vormt een brandrisico en daarom kunnen verzekeraars vragen om een Scope 10 keuring te laten uitvoeren. Een voorwaarde hierbij is dat de keuring uitgevoerd moet worden door een gecertificeerde en onafhankelijke inspecteur.

De Scope 10 keuring bestaat uit de volgende (vaste) onderdelen:

  • Controle op oneigenlijk gebruik of zaken die brand kunnen veroorzaken;
  • Visuele controle van de installatie, infraroodopnamen, metingen en beproevingen.

Bij goedkeuring van de installatie ontvang je een Scope 10 keuringsrapport. Is de installatie niet goedgekeurd door bijvoorbeeld gebreken? Dan ontvang je een rapport met een overzicht hiervan. Deze moeten vervolgens verholpen worden door het installatiebedrijf alvorens je een herstelverklaring kunt ontvangen en deze kunt delen met de verzekeraar.

Het verschil tussen Scope 8 en 10

De Scope 8 inspectie en de Scope 10 inspectie lijken redelijk veel op elkaar. Ze zorgen voor een veiligere werkomgeving voor jou, jouw medewerkers en jouw klanten. Toch zit er één groot verschil tussen de twee: Daar waar een Scope 8 keuring gericht is op de arbeidsveiligheid van een installatie, is Scope 10 gericht op de brandveiligheid. Bovendien is Scope 8 gebaseerd op de NEN 3140 en wordt een Scope 10 inspectie uitgevoerd conform de NTA 8220. De NEN 3140 is niet toepasbaar voor Scope 10, omdat deze gericht is op het beheer van elektrische installaties die volgens NEN 1010 zijn aangelegd. Dit is ook de reden waarom een verzekeraar vaak zowel een Scope 8 als een Scope 10 inspectie eist. Scope 8 biedt namelijk onvoldoende uitkomst als gekeken wordt naar het risico op brand.

Omega Energietechniek

Wil je een Scope inspectie inplannen of een opleiding volgen tot Scope inspecteur? Bij Omega Energietechniek ben je aan het juiste adres. Bekijk direct alle mogelijkheden of neem bij vragen contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Iris Quak
Iris Quak