Vakmannen ergeren zich aan CEO’s die staan op zonnepanelen

Je kent ze wel; de foto’s van bedrijven waarbij een monteur met beide voeten poseert op zonnepanelen op een dak. Dit levert een leuk beeld op, maar kenners kunnen zich hier vooral druk om maken. Het staan op zonnepanelen is erg slecht voor het systeem en kan er zelfs voor zorgen dat de panelen onbruikbaar worden.

Veel mensen staan er niet bij stil dat een zonnepaneel erg fragiel is. Het besef is er niet dat er heel snel een scheurtje kan optreden in het paneel. Silicium is erg breekbaar, waardoor het gewicht van een mens er makkelijk voor kan zorgen dat de cellen gaan scheuren. Een gescheurde cel zorgt voor minder opbrengst en daarnaast is de kans op brand groter. Dit is één van de vele onhandige acties in de solarsector die helaas nog vaak genoeg voorkomen.

Groeiende markt, minder kunde

Door de snel groeiende markt zijn veel bedrijven begonnen met het installeren van zonnepanelen. Hierbij is niet altijd de juiste kennis in huis en lijkt het er op dan veel bedrijven vooral een slaatje willen slaan uit de populariteit van zonnepanelen. Hierbij houden zij zich niet bezig met de verduurzaming van de samenleving en wordt alleen gekeken naar het geld wat er mee verdiend kan worden.

Onhandige situaties

Hierdoor zie je veel onhandige acties die voortkomen uit installaties waar niet genoeg kennis in huis was tijdens de montage. Om die reden is het verstandig tijdens de installatie of schoonmaak van de panelen het proces goed te monitoren om zo een fout direct te kunnen melden. Achteraf is het namelijk lastig om vast te stellen of de microcracks zijn ontstaan door een hagelbui, sneeuw of door fouten van het montageteam. Voor het schoonmaken van de panelen kan tegenwoordig ook een geprogrammeerde robot worden ingezet.

Tevens zie je vaak zonnepanelen in een weiland staan. Vaak hangt hierbij de bekabeling los, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Doordat bijvoorbeeld vogels op de kabels gaan zitten kan hier druk op komen te staan, maar ook andere dieren zoals geiten kunnen de panelen beschadigen.

Kleine foutjes, grote impact

Panelen in het water lijken dan de beste optie om toch optimaal gebruik te maken van de ruimte, maar ook hier zitten wat haken en ogen aan. Meeuwen kunnen de zonnepanelen onderpoepen waardoor deze een lager rendement geven. Het lastige van deze situatie is dat je weinig kan doen om te zorgen dat er geen meeuwen in de beurt van de panelen komen.

Zanderige omgevingen zorgen daarnaast voor een lager rendement doordat de panelen bedekt kunnen raken met korrels. Daarnaast kan ook een stevige hagelbui ervoor zorgen dat microscheurtjes ontstaan, net als een stevige rukwind. Panelen liggen gemiddeld 25 jaar in de sneeuw, zon en regen. Dit gaat op een gegeven moment gaat dit wel zijn tol eisen.

Een andere bekende fout bij agrarische toepassing van een zonnesysteem is de afwezigheid van een aardlekschakelaar. Een boerderij kan een stoffige en vochtige omgeving zijn, wat voor vonkjes kan zorgen en daarbij is een aardlekschakelaar een belangrijk gegeven.

Al met al kleine foutjes die een grote impact kunnen hebben. Voorkom deze fouten en zorg dat je volledig op de hoogte bent van de juiste installatie van zonnepanelen door zonnepanelen cursussen te volgen bij Omega. Bekijk hier ons zonnepanelen cursus aanbod.

Lees hier het hele interview met Omega directeur Allart de Jong in het artikel ‘De CEO die poseert op een paneel doet het niet voor de duurzaamheid maar voor het geld’ op Solar365.nl:

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.