Met een Omega inspecteur van zonnepaneel-installaties het dak op

Wat maakt een Inspecteur van zonnepaneel-installaties in de praktijk allemaal mee? En wat komt hij allemaal tegen? De heer R. Simić inspecteert zonnepaneel-installaties in opdracht van eigenaren, verzekeraars en installateur van deze installaties. Wat ziet hij vaak gebeuren?

Blunder
De Omega inspecteurs komen regelmatig ernstige misstanden tegen. Maar er was één installatie die indruk heeft gemaakt op de heer Simić. Bij het meten van de installatie ontdekte hij dat een deel van de panelen niet was doorgekoppeld. Een foutje van de installateur, maar met grote gevolgen voor de eigenaar.

Wat gaat er mis?
Maar echt gevaarlijke situaties ontstaan volgens de heer Simić vooral door beschadigingen aan de isolatie van DC-kabels. Hierdoor kunnen vlambogen ontstaan, met mogelijk brand als gevolg. Het probleem is dat een beschadiging niet direct voor gevaar hoeft te zorgen, maar zich “ergens in de toekomst” pas voordoet.

Naast slechte of beschadigde isolatie aan DC-kabels, ziet de heer Simić ook regelmatig dat de verplichtte vereffening ontbreekt. En er worden vaak verschillende connectoren gebruikt die niet op elkaar passen. Ook daardoor ontstaan vaak gevaarlijke situaties, met alle gevolgen van dien.
Het is dan ook vrij eenvoudig om bovenstaande gevaren te voorkomen: gebruik de juiste connectoren, en de juiste tools bij het aanknijpen van deze connectoren. En ga voorzichtig om met kabels om beschadigingen te voorkomen.

Eén van de discussiepunten die de inspecteurs regelmatig hebben met de installateurs, is het belang van deugdelijk en correct labelen en stickeren, en bijgewerkte documentatie “on-site”. De NEN 1010 is hier heel duidelijk over, maar toch zien de Omega inspecteurs regelmatig dat dit onderdeel van een installatie niet correct wordt uitgevoerd.

Richtlijnen
Regelmatig worden inspecties uitgevoerd in opdracht van een verzekeraar. Het lastige daarbij is, dat de eisen die de verschillende verzekeraars aan de installatie stellen, nogal kunnen verschillen. En dat maakt het extra lastig voor de installateur om z’n werk goed te doen. Daarom werkt Omega, samen met de verzekeraars en andere belangenorganisaties, aan de ontwikkeling van de nieuwe inspectie standaard, Scope 12.

Op de vraag hoe hij denk dat bovenstaande problemen het best voorkomen kunnen worden, antwoord de heer Simić: “Het kennisniveau én bewustwording van de gevaren bij hoge spanningen, dient bij de monteurs verbeterd te worden”.

Hoe kan het beter?
Om dit te bereiken biedt Omega Energietechniek verschillende trainingen en cursussen aan. Kijk op onze website voor het hele overzicht, inclusief data, locaties en kosten. En heb je interesse om als inspecteur bij Omega te komen werken, neem dan contact op met Allart de Jong via 088-2056101.

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.