Welke verschillende soorten elektra keuringen zijn er?

Elektra keuringen zijn cruciaal voor het waarborgen van de veiligheid en functionaliteit van een elektrische installatie in een bedrijfspand. Echter kan het soms lastig zijn om te weten welke er precies zijn en waarvoor deze benodigd zijn. Aan de hand van dit artikel proberen we hier dan ook inzicht in te geven. Lees mee!

SCIOS Scope 8

Soorten elektrakeuringen

Er bestaan diverse elektrakeuringen voor het elektrisch materieel van bedrijven. Met de uitvoering van een dergelijke keuring zorg je ervoor dat medewerkers aan de slag kunnen in een veilige werkomgeving. Hieronder hebben wij de belangrijkste onder elkaar gezet:

  • SCIOS Scope 8
    Een SCIOS Scope 8 elektrakeuring is een veiligheidsinspectie aan de elektrische installatie. Het doel van de keuring is om aanrakingsgevaar, brandgevaar en storingen te verlagen. Met een (succesvolle) Scope 8 keuring voldoe je aan norm NEN 3140 en de Arbowet. Zo zorg je voor een veilige werkomgeving voor werknemers.
  • SCIOS Scope 10
    De SCIOS Scope 10 elektrakeuring brengt de brandrisico’s van het elektrisch materieel in kaart volgens de norm NTA 8220. Deze keuring wordt uitgevoerd door een SCIOS gecertificeerd inspectiebedrijf en een speciaal voor deze keuring opgeleide inspecteur. Ondanks dat de elektra keuring scope 10 niet wettelijk verplicht is, kan deze wel geëist worden bij een brandverzekering door verzekeraars.
  • SCIOS Scope 12
    De SCIOS Scope 12 elektrakeuring is gericht op het beoordelen van een complete zonnestroom (pv) installatie. Hierbij wordt gekeken naar mogelijke (brand)risico’s en de elektrische veiligheid ervan. Dit gebeurt van de zonnepanelen, de connectoren en de omvormers tot en met de meterkast waarop het systeem zit aangesloten. Tijdens deze keuring wordt er ook gecontroleerd op de draagkracht van het dak. De scope 12 keuring wordt uitgevoerd met controlelijsten die onder andere gebaseerd zijn op normen NEN 1010 en NEN 3140.

SCIOS certificatie als keurmerk van kwaliteit

Om verzekerd te zijn van een hoge kwaliteitsstandaard m.b.t. de inspectie en het onderhoud, is het van belang om de elektrakeuring uit te laten voeren door een SCIOS-gecertificeerd inspectiebedrijf. Een dergelijk certificaat wordt namelijk enkel en alleen gegeven aan inspectiebedrijven die voldoen aan alle (strenge) kwaliteitseisen. Omega Energietechniek behoort tot deze groep. 

Omega Energietechniek als partner bij een elektrakeuring

Als specialist op het gebied van onafhankelijke technische inspecties zijn wij dé partij om mee samen te werken als het gaat om een elektrakeuring. Al meer dan 30 jaar lang voeren wij deskundige, veilige en betrouwbare (verzekerings)inspecties uit. Plan eenvoudig een inspectie in via onze website of neem contact met ons op voor meer informatie hierover. Onze medewerkers helpen je graag verder op weg!

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.