Omega Energietechniek, voorop in veiligheid!
SCIOS Scope Opleidingen
Volg één van onze SCIOS Scope opleidingen om gecertificeerd inspecteur te worden. Omega Training geeft opleidingen tot SCIOS Scope 8 (Inspecteur Laagspanningsinstallaties), SCIOS Scope 10 inspecteur (Elektrisch materieel inspecteren op brandrisico) en SCIOS Scope 12 (Inspecteur Zonnepaneelinstallaties).
Welke Scope opleiding wil jij volgen?
SCIOS Scope
Het SCIOS systeem is in het leven geroepen als kwaliteitsborging voor het inspecteren en onderhouden van technische installaties. De inspectiemarkt in Nederland is namelijk open, waardoor het erg lastig is er achter te komen of een installateur of inspecteur vakbekwaam is. Door het kwaliteitssysteem van SCIOS is het veel makkelijker voor installatie-eigenaren, inspectie- en installatiebedrijven om een gecertificeerd inspectiebedrijf te vinden. Het kwaliteitssysteem is ondergebracht in de SCIOS-certificatieregeling en het SCIOS-certificatiereglement. In dit reglement zijn de regels voor certificatie van bedrijven beschreven. Ook is vastgelegd aan welke eisen personen die werkzaam zijn bij bedrijven moeten voldoen, wat betreft opleiding en ervaring.
SCIOS Basiskennis Elektrotechniek opleiding
Vanaf 1 oktober 2024 is een SCIOS-diploma ‘Basiskennis Elektrotechniek’ verplicht voordat je examen kunt doen voor één van deze Scope opleidingen. Deze cursus sluit volledig aan op de nieuwe eis vanuit SCIOS.
SCIOS Scope 8 opleiding
Inspecteur Laagspanningsinstallaties
Via deze SCIOS Scope 8 opleiding word je uitgebreid voorbereid op het examen, waarbij je aantoont zelfstandig inspecties uit te kunnen voeren aan, met en nabij laagspanningsinstallaties. Ook kun je laten zien dat je voldoet aan de theoretische kennis en praktische vaardigheden van meetinstrumenten. Zo ben je in staat om zelfstandig meetresultaten uit te lezen en elektrische installaties te beoordelen.
De opleiding tot Inspecteur Laagspanning Scope 8 (NEN-EN 50110 & NEN 3140) duurt in totaal 4 dagen. Tijdens deze opleiding ben je ongeveer 2 dagen bezig met theorie en 2 dagen met metingen en beproevingen in ons praktijkcentrum. Zo wordt niet alleen je theoretische kennis vergroot, ook je praktische vaardigheden met meetinstrumenten komen aan bod.
Opfriscursus Scope 8
Kun je wel weer wat verdiepende kennis over Scope 8 gebruiken? Of lukt het niet om je Scope 8 examens te halen? Volg onze Scope 8 opfriscursus. We nemen je mee langs de belangrijkste onderwerpen van Scope 8, zowel theorie als praktijk.
SCIOS Scope 10 opleiding
Inspectie van Elektrisch Materieel op Brandrisico
Ondeugdelijke elektrische installaties en daarop aangesloten apparaten zijn een belangrijke oorzaak van brand bij bedrijven. Elektra behoort namelijk tot de top 3 van brandoorzaken. Deze branden ontstaan door onveilige situaties in elektrische installaties. De verzekeraars stellen daarom hoge eisen aan de brandveiligheid van elektrotechnische installaties. Een inspectie volgens NEN 3140 is namelijk onvoldoende om alle risico’s van een elektrische installatie en apparaten vast te stellen.
Om het brandrisico te kunnen inspecteren is dus een nieuwe norm nodig. In samenwerking met de elektrotechnische brancheorganisaties, SCIOS en de verzekeringsbranche is daarom NTA 8220 ontwikkeld. SCIOS heeft daaropvolgend een specifieke inspectie van elektrisch materieel op brandrisico uitgebracht, genaamd Scope 10. Omega Training leert je in 3 dagen elektrisch materieel te inspecteren op brandrisico.
Scope 10 Opfriscursus
Het behalen of behouden van je Scope 10-diploma kan uitdagend zijn, en dat begrijpen wij heel goed. Daarom bieden wij de Scope 10 Opfriscursus aan, speciaal voor kandidaten die na vijf jaar hun periodieke kennistoets (PKT) moeten afleggen, of voor degenen die extra begeleiding zoeken voor hun examen.
SCIOS Scope 12 opleiding
Veiligheidsinspectie zonnepaneelinstallaties
Verzekeraars eisen steeds vaker een opleverinspectie voor een zonnepaneel-installatie, omdat de risico’s en de schades als gevolg van fouten in de installaties steeds groter worden. Daarnaast zien we te vaak bij opleverinspecties dat er (brand)gevaarlijke situaties worden aangetroffen. Daarom is er nu de opleiding Scope 12 Veiligheidsinspectie Zonnepaneelinstallaties.
Na afronding van deze opleiding en het slagen voor het examen kan je verder aan de slag met je kwaliteitsmanagement systeem en de toetsing daarvan door een Certificerende Instelling. Na het afronden van de praktijk- en bedrijfsaudit door deze certificerende instelling zijn jullie officieel gecertificeerd om deze inspecties te mogen uitvoeren!