Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Het wetsvoorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen, heeft geen meerderheid gekregen in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en Groenlinks-PvdA, hebben tegen gestemd. Dat betekent dat consumenten met zonnepanelen de aankomende jaren nog steeds kunnen salderen. Goed nieuws voor consumenten, maar minder goed nieuws voor het energienet.

Zonnepanelen Installateur

Salderingsregeling

De salderingsregeling is jaren geleden door de overheid in het leven geroepen om te zorgen dat zonnepanelen aantrekkelijker worden voor consumenten. Hiermee is het namelijk mogelijk om overbodige opgewekte energie ‘terug te leveren’ aan het net. In ruil daarvoor krijgt de consument vergoeding in de vorm van een korting op zijn energierekening, tegen hetzelfde tarief als hij zou betalen voor afgenomen elektriciteit. Met andere woorden, de energiemeter ‘draait terug’ wanneer er meer geproduceerd wordt dan verbruikt, waardoor de consument alleen betaalt voor het netto verbruik. Op deze manier kreeg de duurzaamheid in Nederland een zetje. Inmiddels beschikt 1 op de 3 huishoudens in ons land over zonnepanelen, maar heeft de salderingsregeling ondertussen ook een schaduwzijde: Nederland heeft een overbelast energienet.

Netcongestie blijft in stand

Door de keuze van de Eerste Kamer om de salderingsregeling voorlopig door te laten gaan, blijft Nederland op piekmomenten met een overbelast energienet kampen, ook wel netcongestie genoemd. Momenteel ervaren zonnepaneelgebruikers op zonnige dagen uitval van panelen of een gebrek aan energieopwekking. Dit komt doordat in Nederland vooral zuid-opstellingen liggen, wat betekent dat op één moment van de dag heel veel energie wordt opgewekt. De overbodige opgewekte energie kan met de salderingsregeling terug geleverd worden aan het net, wat uiteindelijk verrekend wordt met de totale verbruikte energie. Echter wordt er nu zóveel energie opgewekt, dat de capaciteit van het net niet voldoende is voor de transportvraag van alle elektriciteit. Het net raakt overbelast en kan op dat moment geen energie leveren. Door de salderingsregeling in leven te houden, blijven de zuid-opstellingen populair en houden we de netcongestie meer in stand.

Salderen overbodig maken

Voor het energienet zou het namelijk veel beter zijn als consumenten steeds meer kiezen voor oost-westopstellingen. Met deze opstelling is het mogelijk om heel de dag door energie op te wekken, wat als huishouden direct verbruikt kan worden. Zo hoeft er minder energie terug geleverd te worden en kan de opgewekte energie direct gebruikt worden voor huishoudelijk apparatuur. Ook kunnen huishoudens zelf een ‘salderingsregeling’ creëren, door het installeren van een thuisbatterij. De opgewekte energie kun je thuis opslaan en verbruiken wanneer het nodig is. Zo ben je niet afhankelijk van het energienet of de overheid om jouw eigen opgewekte energie te kunnen verbruiken en te zorgen dat dit financieel aantrekkelijk is. Dit soort innovatieve ontwikkelingen zorgen naast financiële voordelen voor een minder belast energienet.

Door het afschaffen van de salderingsregeling zouden consumenten worden aangemoedigd om na te denken over dit soort nieuwe innovaties om te zorgen dat zonnepanelen rendabel blijven. Hiermee wordt het terugleveren beperkt en ben je bovendien minder afhankelijk van het energienet.

Innovatie vs salderingsregeling

Hoewel de salderingsregeling een belangrijke rol heeft gespeeld in de stimulering van zonne-energieadoptie, is het belangrijk om de langetermijneffecten ervan te overwegen. Het in stand houden van de regeling kan de problemen van netcongestie verergeren en belemmert de innovatie op het gebied van energieopwekking. We moeten op zoek gaan naar de balans tussen stimulans voor duurzame energie en ontlasting van het net. Echter zal het aanhouden van de salderingsregeling ervoor zorgen dat dit soort innovaties nog even op zich laten wachten.

Lees ook onze blog: Ligt de toekomst van ons elektriciteitsnet in gelijkspanning?

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.