Omega Energietechniek, voorop in veiligheid!

De Podcast: SCIOS opleiders aan het woord
De elektrotechnische sector is voortdurend in beweging. Nieuwe technologieën, strengere regelgeving en een groeiende focus op veiligheid en duurzaamheid zorgen ervoor dat inspecteurs continu moeten blijven leren en zich aanpassen. In de eerste aflevering van de podcast Onder Spanning, van Omega Energietechniek, kwamen verschillende SCIOS-opleiders samen om te praten over de uitdagingen en kansen in de sector.
Omega’s Allart de Jong en Sjoerd van Gelder zaten aan tafel met Dré Timmermans, directeur bij van Empel Inspecties en Advisering, en Etiënne Hochs, directeur van Parkstad Inspecties en Opleidingen. Wat zijn de belangrijkste inzichten na een uurtje kletsen? We zetten ze voor je op een rij.

Kwaliteitsborging in de praktijk
SCIOS speelt een steeds grotere rol in de elektrotechnische inspectiewereld. De certificering is bedoeld om inspecties te standaardiseren en een hoge kwaliteit te kunnen vasthouden. Dit heeft enerzijds veel voordelen: bedrijven kunnen rekenen op uniforme keuringen en installaties worden beter gecontroleerd. Toch zorgt de groeiende invloed van SCIOS ook voor discussie. Sommigen zien het als onmisbaar, terwijl anderen het als beperkend ervaren, onder andere vanwege de strikte eisen en de kosten die ermee gemoeid zijn.
Eén van de grootste uitdagingen volgens de mannen aan tafel, is de complexiteit van de regelgeving. SCIOS-certificeringen vragen om een strikt kwaliteitsmanagementsysteem en regelmatige audits. Dit is belangrijk voor de betrouwbaarheid van inspecties, maar zorgt ook voor een flinke administratieve belasting bij inspectiebedrijven. Daarnaast is er discussie over de mate van flexibiliteit binnen de SCIOS-richtlijnen. Moeten inspectiebedrijven en installateurs meer ruimte krijgen om hun eigen methodes te ontwikkelen, of is de standaardisatie juist een noodzakelijke pijler voor veiligheid?
Meer dan alleen techniek
Een goede inspecteur moet meer kunnen dan alleen elektrotechnische metingen uitvoeren. De podcast-gasten benadrukken dat een inspecteur ook communicatief sterk moet zijn. Hoe breng je een afgekeurde installatie? Hoe overtuig je een klant ervan dat bepaalde aanpassingen noodzakelijk zijn? Het werk van een inspecteur gaat verder dan enkel technische vaardigheden. Het draait ook om overtuigingskracht en het vermogen om risico’s helder uit te leggen.
In sommige gevallen moeten inspecteurs beslissingen nemen die impact hebben op de bedrijfscontinuïteit van klanten. Dit benadrukt het belang van ethiek en integriteit in het vakgebied. Hoe gaan inspecteurs om met druk van opdrachtgevers om milde rapportages op te stellen? Hoe waarborg je objectiviteit en onafhankelijkheid?
Hoe binden we jong talent?
De instroom van nieuwe vakmensen is een van de grootste uitdagingen in de sector. Moeten we inzetten op schoolverlaters, of zijn ervaren installateurs de beste kandidaten? Een goede inspecteur is niet alleen iemand met technische achtergrond, maar moet ook een kritische en leergierige houding hebben. Er is een groeiende behoefte aan opleidingen die jonge professionals klaarstomen voor een toekomst in de inspectiewereld, en SCIOS speelt hierin een belangrijke rol met hun certificeringstrajecten.
Een interessant punt aan tafel is hoe de inspecteurs momenteel worden opgeleid. De basiskennistoets Elektrotechniek, die sinds kort onderdeel is van de certificering, zorgt voor de nodige uitdaging. Hoewel het belangrijk is om het kennisniveau van inspecteurs hoog te houden, zijn er zorgen dat sommige vragen in de toetsing te theoretisch zijn en niet altijd relevant voor de praktijk. Dit roept de vraag op hoe de opleiding en certificering beter kunnen aansluiten bij de dagelijkse werkzaamheden van inspecteurs.
AI en digitalisering
Een anders fascinerend onderwerp van gesprek is de invloed van AI en digitalisering op inspecties. Kan kunstmatige intelligentie helpen bij het opsporen van fouten in elektrische installaties? Aan tafel denken zij van wel, maar benadrukken dat AI een hulpmiddel moet blijven en geen vervanging voor de inspecteur. De menselijke factor; het kunnen interpreteren van data en het inschatten van risico’s, blijft onvervangbaar.
Een voorbeeld is de mogelijkheid om met AI beeldherkenning toe te passen bij inspecties. AI zou bijvoorbeeld automatisch foto’s kunnen analyseren en afwijkingen kunnen signaleren die een inspecteur mogelijk over het hoofd ziet. Dit kan bijdragen aan objectieve en snellere inspecties. Toch blijft de eindverantwoordelijkheid altijd bij de inspecteur liggen.
Samenwerken aan een veiligere sector
De eerste aflevering van Onder Spanning maakte duidelijk dat de inspectiewereld voor grote veranderingen staat. SCIOS speelt een sleutelrol in het professionaliseren van de sector, maar roept ook vragen op over flexibiliteit en toegankelijkheid. De invoering van AI en digitalisering zal naar verwachting een grote impact hebben op de manier waarop inspecties worden uitgevoerd, maar de menselijke factor blijft onmisbaar.
Wat vaststaat, is dat de combinatie van technologie, communicatie en vakkennis de toekomst van inspecties zal bepalen. Het gesprek aan tafel liet blijken dat er volop ontwikkelingen gaande zijn en dat er ruimte is voor verbetering en optimalisatie binnen SCIOS en de inspectiewereld.
Wil je meer weten over deze ontwikkelingen? Beluister dan de volledige aflevering van Onder Spanning op Spotify of bekijk het via YouTube.
Aankomende afleveringen
Onze volgende afleveringen omvatten een drieluik waarin we het gaan hebben over energieopslagsystemen. We starten het drieluik met de techneuten Henry Lootens en Dennis van der Meij. Zij zullen hun visie op deze nieuwe markt bespreken. In de derde aflevering komen de producenten van energieopslagsystemen aan bod en in aflevering vier zitten we met de verzekeraars om tafel. Zorg dat je het niet mist!