De Podcast: EOS fabrikanten aan het woord

In aflevering 3 van Onder Spanning duiken we dieper in het thema energieopslag. Aan tafel zitten Mark Poutsma (CEO van SolaX Power Benelux) en Bouke van der Weerdt (CTO bij Huawei Nederland). Samen met hosts Allart de Jong en Sjoerd van Gelder buigen ze zich over de kansen, valkuilen en verantwoordelijkheden van energieopslag; van technische integratie tot brandveiligheid.

Wat volgt is een scherpe, eerlijke en bovenal praktische aflevering over waar het nu écht om draait bij energieopslag: veiligheid, integratie en verantwoordelijkheid

Batterijen zijn geen spelletje

De populariteit van energieopslagsystemen (EOS) groeit razendsnel. Dat is logisch, gezien de druk op het stroomnet en de dalende waarde van zonnestroom op piekmomenten. Toch waarschuwen Mark en Bouke voor overschatting. De batterij is een krachtige toevoeging binnen de energietransitie, maar geen alles oplossend wondermiddel. Zeker in de consumentenmarkt worden er soms verwachtingen gewekt, denk aan spectaculaire besparingen of handel op de onbalansmarkt, die in de praktijk niet altijd waargemaakt kunnen worden.

Wat wél werkt? Batterijen die slim inspelen op eigen verbruik, piekbelasting verlagen, of productie en consumptie beter in balans brengen. Niet om snel rijk van te worden, maar om je eigen energieverbruik slimmer te organiseren.

Van batterij naar integraal energiesysteem

Waar de PV-markt zich ooit vooral richtte op productie, gaat het nu steeds meer om integratie. De volgende stap in de energietransitie is volgens de gasten duidelijk: systemen moeten slimmer worden en beter met elkaar communiceren. Denk aan de koppeling tussen EOS, EV-lader, warmtepomp, wasmachine en energiebeheersysteem. De “meterkast 2.0” is onderweg, en daar komt heel wat bij kijken.

Veiligheid: Meer dan een checklist

Wat gebeurt er als een batterij niet goed geplaatst wordt? In de badkamer, achter een gordijn of op zolder? Volgens de heren komt het vaker voor dan je denkt. De techniek en het systeem is veilig, maar plaatsing blijft een kritiek punt. Met regels zoals de PGS 37 proberen we richting te geven, maar uiteindelijk blijft veiligheid mensenwerk. Een batterij die op papier veilig is, kan alsnog risico opleveren als hij verkeerd staat of verkeerd wordt aangestuurd.

De rol van de fabrikant: Toezicht houden én meedenken

Zowel Huawei als SolaX nemen hun verantwoordelijkheid serieus. Bouke legt uit hoe hun systemen pas geactiveerd worden na een visuele keuring op afstand: installateurs moeten foto’s aanleveren en alleen bij een veilige installatie volgt de activeringscode. Ook Mark benadrukt het belang van goede trainingen, voor installateurs én inspecteurs. Maar, waarschuwen ze allebei: fabrikanten hebben niet overal zicht op.  Zodra batterijen via groothandels in omloop komen, verliezen ze soms het overzicht.

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Het gesprek eindigt met een oproep: Als sector moeten we samenwerken. Fabrikanten, installateurs, inspecteurs én beleidsmakers. Want hoewel er al veel richtlijnen en normen zijn (denk aan NEN 1010, 3140 en de PGS 37), ontbreekt het nog aan handhaving en centrale regie. De energietransitie is te belangrijk om te laten ontsporen door onkunde of commerciële haast.

Conclusie: van hype naar volwassenheid

Aflevering 3 laat horen dat energieopslag bezig is met een groei naar volwassenheid. De kinderziektes zijn nog niet weg, maar de sector leert snel. En dat is nodig ook, want de uitdagingen rond netcongestie, spanningskwaliteit en veiligheid nemen alleen maar toe. Alleen door kritisch te blijven, verantwoordelijkheid te nemen en écht samen te werken, kunnen we bouwen aan een duurzame, veilige en slimme toekomst.

Wil je het hele gesprek horen? Onder Spanning is te beluisteren via Spotify of te bekijken op YouTube.

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.