De 12 geboden van solar

Jouw geheugensteuntje voor een veilige zonnestroominstallatie

Om de markt te helpen brachten Omega Energietechniek en Solar-engineering posters in omloop met de basisregels voor jouw pv-installatie. Als jij je aan deze 12 geboden houdt dan is 95% van je PV installatie direct Scope 12 proof. Hiermee willen we je de handvatten geven om op een eenvoudige manier de regels aan je uit te leggen, waarmee je de meeste fouten niet hoeft te maken.

#1 ๐—ช๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐—ฎ๐—น๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ด ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ป/๐—ผ๐—ณ ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฏ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด.

Een robuuste en betrouwbare steiger of randbeveiliging is van cruciaal belang bij het uitvoeren van werkzaamheden op grote hoogte. Het heeft niet alleen tot gevolg dat het gevaar van vallen wordt voorkomen, maar het biedt ook een stabiele locatie om te werken. Het is van essentieel belang dat je altijd deze veiligheidsvoorschriften naleeft om zowel jezelf als je collega’s te beschermen. Hierdoor creรซer je niet alleen een veilige werkomgeving, maar voorkom je ook ongevallen!


 #2 ๐—•๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฎ๐˜€๐˜ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฐ๐—ฎ๐—น๐—ฐ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜๐—ผ๐—ผ๐—น ๐—ฒ๐—ป ๐—ฐ๐—ผ๐—ป๐˜๐—ฟ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฐ๐—ผ๐—ป๐˜€๐˜๐—ฟ๐˜‚๐—ฐ๐˜๐—ฒ๐˜‚๐—ฟ.

Om een veilige en betrouwbare installatie te waarborgen, kunnen installateurs gebruikmaken van een calculatietool. Hiermee kunnen ze potentiรซle schade aan het dak, de panelen en de omgeving voorkomen, terwijl ze zorgen voor een stabiele en veilige constructie.

Het is van essentieel belang om veiligheid en kwaliteit op elkaar af te stemmen!

Via de calculatietool kunnen installateurs nauwkeurig het benodigde gewicht aan ballast bepalen. Verschillende elementen, zoals de windbelasting, dakhoek, dakbedekking en de afmetingen en gewicht van de panelen en onderconstructie, worden meegenomen tijdens de berekening. Het doel is om een optimale balans te vinden tussen stabiliteit en veiligheid.


 #3 ๐—ฆ๐˜๐—ฒ๐—บ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฐ๐—ผ๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ฐ๐˜๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ฝ ๐—ฒ๐—น๐—ธ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฎ๐—ณ! ๐— ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐—ผ๐—ฝ ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ.

Zorg ervoor dat je een betrouwbare en veilige elektrische verbinding hebt! Werk met connectoren die van hetzelfde type zijn, perfect op elkaar aansluiten en in staat zijn om de juiste spanning en stroom te geleiden, om zo oververhitting, vlambogen en brand te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om de connectoren op de juiste manier aan te sluiten, volgens de specificaties van de fabrikant en in overeenstemming met de geldende veiligheidsrichtlijnen. Op deze manier kan een juiste en veilige werking worden gegarandeerd.

Door aandacht te besteden aan het afstemmen van de connectoren en het tot stand brengen van een stevige elektrische verbinding, kunnen we de veiligheid waarborgen. Laten we gezamenlijk streven naar betrouwbare en veilige elektrische systemen!


 #4 ๐—ช๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ถ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐˜€๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด๐˜€๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ถ๐—ฒ๐˜€ (๐—ผ๐—ณ ๐—ผ๐—ฝ๐—ฑ๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐˜ƒ๐—ถ๐—ป๐—ด) ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐˜…๐—ถ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐Ÿญ,๐Ÿฑ% ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐˜‡๐—ผ๐˜„๐—ฒ๐—น ๐—”๐—– ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐——๐—–.

Bij het ontwerpen en installeren van elektrische systemen is het van uiterst belang om verschillende factoren in overweging te nemen. Hierbij kun je denken aan de lengte en diameter van de kabels, evenals de belastingen en stromen die ermee gepaard gaan. Op basis van deze gegevens is het noodzakelijk om de juiste kabeldiameter en -lengte te kiezen, om zo het spanningsverlies tot een minimum te beperken. Ook speelt de selectie van geschikte connectoren en aansluitingen een belangrijke rol in dit proces.

Het van essentieel belang om overmatig spanningsverlies te vermijden, omdat dit kan leiden tot overbelasting van de installatie en potentieel gevaarlijke brandincidenten. Om die reden moeten installateurs bij het ontwerpen en installeren van elektrische systemen altijd streven naar het minimaliseren van spanningsverlies. Door dit te doen, kunnen we de veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie garanderen.


#5 ๐—•๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐˜€๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ถ๐—ป๐˜€๐˜๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ฎ๐˜‚๐˜๐—ผ๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ณ ๐—บ๐—ฒ๐˜€๐—ฝ๐—ฎ๐˜๐—ฟ๐—ผ๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—บ๐—ฎ๐˜…๐—ถ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐Ÿด๐Ÿฌ% ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐˜‚๐—ฑ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ผ๐—ฝ๐—ด๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—น๐—ฑ๐—ฒ ๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป.

installatieautomaten of mespatronen, aangezien deze componenten specifieke capaciteiten hebben. Het overschrijden van deze capaciteiten kan leiden tot oververhitting, schade of zelfs brand.

Installateurs moeten tijdens het ontwerp en de installatie van elektrische systemen de volledige belasting berekenen, waarbij ze alle aangesloten apparatuur en verlichting in overweging nemen. Hieruit kunnen ze vervolgens de juiste keuze maken betreffende installatieautomaten of mespatronen om de stroomtoevoer te controleren en te beschermen.

Daarnaast is het cruciaal om te anticiperen op mogelijke toekomstige wijzigingen in de belasting. Zorg ervoor dat de gekozen installatieautomaten of mespatronen voldoende vermogen hebben om deze veranderingen effectief op te vangen.


#6 ๐—•๐—ฒ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—น ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ท๐—ฒ ๐—น๐—ถ๐—ฒ๐—ณ๐—ฑ๐—ฒ๐˜€๐—ฝ๐—ฎ๐—ฟ๐˜๐—ป๐—ฒ๐—ฟ ๐—ผ๐—บ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ถ๐—ฐ๐—ฟ๐—ผ๐—ฐ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฐ๐—ธ๐˜€ ๐˜๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป. ๐Ÿ’–


Neem de nodige voorzorgsmaatregelen bij de behandeling van zonnepanelen om schade en microscheuren te vermijden. Schade en microscheuren hebben namelijk een negatieve invloed op de betrouwbaarheid van elektrische onderdelen, wat resulteert in verminderde efficiรซntie of zelfs complete uitval. Dit leidt tot onnodige kosten en downtime.

Bovendien vormen beschadigingen en microscheuren een aanzienlijk risico op elektrische ontlading, wat kan leiden tot brand en schade aan het elektrisch systeem. Deze gebreken kunnen ontstaan door verschillende factoren zoals mechanische belasting, thermische stress, trillingen of blootstelling aan chemicaliรซn. Vaak zijn ze niet waarneembaar met het blote oog, waardoor ze moeilijk te detecteren zijn.


#๐Ÿณ ๐—ช๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ด๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐˜‚๐—ฑ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฟ๐—ถ๐—ณ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ณ๐—ฎ๐—ฏ๐—ฟ๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐˜

Om problemen in het elektrische systeem te voorkomen, zoals vonken, kortsluiting, brand of elektrocutie, is het van groot belang om nauwgezet de instructies en aanwijzingen van de fabrikant te volgen. Dit omvat de juiste installatie, gebruik en onderhoud van de componenten, evenals het gebruik van geschikte gereedschappen en apparatuur.

Fabrikanten onderwerpen elektrische componenten aan diverse testen in verschillende omstandigheden en stellen richtlijnen op voor installatie, gebruik en onderhoud. Dit waarborgt de juiste werking en veiligheid van de componenten. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis en worden regelmatig geactualiseerd om nieuwe risico’s aan te pakken.

Laten we als professionals in de elektrische sector samenwerken om de veiligheid te waarborgen door strikt de instructies en richtlijnen van de fabrikant te volgen. Op die manier kunnen we betrouwbare systemen creรซren en de veiligheid binnen de elektrische sector bevorderen!


#๐Ÿด ๐—ž๐—ฎ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐˜€ ๐—ด๐—ฒ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฏ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ฟ๐—ฝ๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป.

Het is essentieel om kabels op de juiste wijze door te voeren en te scheiden om wrijving, oververhitting en brandgevaar te voorkomen, vooral als ze verschillende spanningen of stromen dragen. Daarnaast kunnen scherpe randen de isolatie beschadigen en leiden tot kortsluiting of elektrocutie.

Bij het installeren van zonnestroomsystemen moeten installateurs extra voorzichtig zijn bij het boren van gaten en het snijden van kabelgoten om scherpe randen te vermijden. Het voorkomen van onnodige belastingen en spanningen, zoals strakke bochten of knikken, is ook van groot belang. Door kabels op de juiste manier te installeren en te beschermen tegen scherpe randen, kunnen installateurs de veiligheid verhogen, storingen en uitval verminderen, en tegelijkertijd de onderhoudskosten verlagen en de prestaties van het systeem verbeteren.


#๐Ÿต ๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ณ๐—ณ๐—ฒ๐—ป ๐—ท๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐—น๐—ฒ ๐—ถ๐—ป๐˜€๐˜๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ. ๐—ฉ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ด ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜€๐˜ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐˜๐—ผ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด๐˜€๐—ฏ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด.

Indien een elektrisch systeem niet correct geaard is, kan dit resulteren in het ontstaan van een gevaarlijke elektrische spanning op metalen componenten, wat op zijn beurt kan leiden tot brand en elektrocutie.

Om ervoor te zorgen dat de potentiรซle gevaarlijke spanning uit de metalen componenten weg vloeit, is het van essentieel belang om het volledige systeem te voorzien van een aardingsverbinding via het aardingspunt. Op deze manier wordt de spanning veilig afgeleid naar de aarde.


#๐Ÿ๐ŸŽ ๐Š๐š๐›๐ž๐ฅ๐ฆ๐š๐ง๐š๐ ๐ž๐ฆ๐ž๐ง๐ญ: ๐Š๐š๐›๐ž๐ฅ๐ฌ ๐ก๐จ๐ซ๐ž๐ง ๐ข๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐›๐ฎ๐ข๐ฌ ๐จ๐Ÿ ๐ข๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ ๐จ๐จ๐ญ, ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ข๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐ฐ๐š๐ญ๐ž๐ซ. ๐Œ๐š๐š๐ค ๐œ๐จ๐ง๐ง๐ž๐œ๐ญ๐จ๐ซ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ฌ๐ญ ๐š๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐Ÿ๐ซ๐š๐ฆ๐ž ๐จ๐Ÿ ๐๐ž ๐ซ๐š๐ข๐ฅ.

Om te voorkomen dat kabels worden blootgesteld aan water, vocht en andere schadelijke omgevingsomstandigheden, is het noodzakelijk om ze te beschermen door ze door buizen of goten te leiden. Dit draagt bij aan het voorkomen van kortsluiting, elektrocutie, brand en andere storingen.

Maar dat is niet alles. Het veilig en stevig bevestigen van connectoren en andere onderdelen aan het frame of de rail van het zonnestroomsysteem is ook van uiterst belang. Losse onderdelen kunnen namelijk trillen, bewegen of zelfs losraken door wind of andere bewegingen, wat kan leiden tot storingen of schade aan het systeem.

Het correct installeren van kabels en onderdelen is daarom zeer belangrijk om de veiligheid en prestaties van het zonnestroomsysteem te waarborgen. Door te werken volgens de voorschriften van de fabrikant en lokale regelgeving kunnen optimale resultaten bereikt worden.


#๐Ÿญ๐Ÿญ ๐—–๐—ผ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—บ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฟ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€, ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ ๐˜‡๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ท๐˜‚๐—ถ๐˜€๐˜๐—ฒ ๐—น๐—ฎ๐—ฏ๐—ฒ๐—น.

Om ervoor te zorgen dat je zonnestroomsysteem correct en veilig functioneert, is het van groot belang om de kabelstrengen (strings) en omvormers te inspecteren en te voorzien van labels.

Het aanbrengen van labels op de kabelstrengen helpt bij het monitoren van de stroomopbrengst van elke groep panelen en vergemakkelijkt het detecteren van mogelijke storingen. Dit is met name cruciaal omdat de opbrengst van de strengen kan variรซren door verschillende factoren zoals zonlicht, schaduw en defecte panelen. Vergeet ook niet om de omvormers te controleren en te labelen. Het labelen van de omvormers is van essentieel belang om een correcte werking van het systeem te waarborgen en problemen snel te kunnen identificeren en oplossen.

Het correct labelen van de kabelstrengen en omvormers maakt het bovendien gemakkelijker voor toekomstige technici om eventuele problemen te herkennen en te verhelpen. Dit kan de kosten voor onderhoud en reparaties verlagen en de levensduur van je systeem verlengen.


Omega zonnepanelen

#๐Ÿญ๐Ÿฎ ๐—–๐—ผ๐—ป๐˜๐—ฟ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ, ๐˜๐—ฒ๐˜€๐˜, ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐—ณ๐—ผ๐˜๐—ผโ€™๐˜€ ๐—ฒ๐—ป d๐—ผ๐—ฐ๐˜‚๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ.

Als installateur kun je door zorgvuldige inspecties en uitgebreide tests ervoor zorgen dat alle componenten van het systeem op de juiste wijze zijn geรฏnstalleerd en optimaal functioneren. Op deze manier kunnen problemen en fouten worden opgespoord voordat ze leiden tot storingen, schade of veiligheidsrisico’s.

Daarnaast is het van groot belang om gedetailleerde documentatie en fotografisch materiaal te verzamelen van de installatie, waardoor je een historisch dossier hebt en eventuele toekomstige wijzigingen of reparaties eenvoudig kunt volgen.

Het vastleggen van foto’s van de installatie biedt tevens aanzienlijke voordelen bij het oplossen van toekomstige problemen. Bijvoorbeeld, in geval van een storing kan de installateur de foto’s raadplegen om te zien hoe de installatie er precies uitzag op het moment van de installatie, wat kan helpen bij het identificeren van het probleem.

Tot slot is het cruciaal om alle tests en inspecties te documenteren, zodat je kunt aantonen dat het systeem correct is geรฏnstalleerd en voldoet aan de geldende regelgeving en normen die van toepassing zijn.

12 Geboden Zomer Roadshow

Boek deze zomer een 1,5 uur durende interactieve training om de 12 Geboden
inhoudelijk te bespreken met Allart de Jong of Dennis van der Meij!

Ook een poster ontvangen?

Vul onderstaand formulier in! Dan zorgen wij dat de posters voor โ‚ฌ7,95 excl. btw jouw kant op komen.

Ontvang de 12 Geboden

Naam
Adres
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.