Belastingvoordeel studiekosten voor particulieren 2021

Studiekosten voor particulieren die zelf een opleiding volgen zijn aftrekbaar in 2021. Doordat je jaarlijks van de overheid €15.000 aan studiekosten mag aftrekken van je inkomstenbelasting, wordt een opleiding volgen een stuk aantrekkelijker gemaakt. Helaas heeft de overheid besloten om deze regeling vanaf 1 januari 2022 stop te zetten. Hierdoor kun je alleen nog gebruik maken van deze aftrekbare studiekosten door in 2021 met je opleiding te beginnen.

Tot 50 procent belastingvoordeel in 2021

Je kunt met deze regeling tot wel 50% van je studiekosten van jou of je fiscale partner aftrekken van de inkomstenbelasting. Ook kun je de studiekosten aftrekken als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet. Hierbij geldt altijd een drempel van €250,-.

Voorwaarden voor het aftrekken van de studiekosten in 2021

Er gelden een aantal voorwaarden om de studiekosten van je inkomstenbelasting af te mogen trekken:

  • Je kunt geen aanspraak maken op studiefinanciering of studievoorschot.
  • Je moet voor 31 december 2021 begonnen zijn met je opleiding.
  • Jij of je fiscale partner is degene die de kosten maakt voor de opleiding. De kosten voor de studie van een kind is niet aftrekbaar.
  • De opleiding die je volgt is gericht op je (toekomstige) beroep.
  • Er is sprake van een leertraject waarbij je onder begeleiding of toezicht kennis op doet.
  • De kosten moeten boven de €250,- liggen
  • Het maximale bedrag dat je mag aftrekken als studiekosten is €15.000,-

Ook de kosten van een EVC-procedure zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting, deze kosten vermeld je dan onder scholingsuitgaven.

Welke kosten mag je niet aftrekken?

Alleen de noodzakelijke kosten mogen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Hieronder valt bijvoorbeeld het collegegeld, cursusgeld, lesgeld, examengeld maar ook leermiddelen zoals verplichten boeken en software. Andere kosten zoals rente op studieschulden, kosten voor studiereizen, reis- en verblijfskosten, levensonderhoud, voedsel en kleding mogen niet worden afgetrokken van de inkomstenbelasting.

Studiekosten alleen nog aftrekbaar in 2021

Vanaf 1 januari 2022 zullen de studiekosten niet meer aftrekbaar zijn. Bij de inkomstenbelasting van 2021 mag je nog de opleidingskosten aftrekken die je betaald hebt in 2021 maar alles wat je in 2022 of later betaald, kan niet meer worden afgetrokken. Wel is hier nu een ander soort regeling voor in de plaats gekomen; het STAP-budget. Dit kan vanaf 1 maart 2022 worden aangevraagd door werkenden en werkzoekenden via het UWV. Hier kan je maximaal €1000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling.

Meer weten?

Heb je vragen over de aftrek van studiekosten in 2021? Of kunnen we je helpen met het vinden van de juiste opleiding of cursus? Neem eens contact met ons op via 088 – 20 56 101 of per e-mail: [email protected]

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.