Met meer dan 10 jaar ervaring in de zonne-stroomwereld is ProfiNRG een leidende partij geworden als we het over grootschalige zonnestroominstallaties hebben. Dat mag ook wel als je jaarlijks meer dan 100Mw installeert! Dit doet ProfiNRG met ongeveer 60 mensen, zonder eigen montageploegen. ProfiNRG gelooft dat zonnestroominstallaties in combinatie met opslagsystemen de doorslaggevende factor leveren aan een CO2-neutrale energievoorziening.

We spreken met Bert van Woudenberg, dé man die verantwoordelijk is voor de technische kant van het verhaal van ProfiNRG.

Hoe waarborgen jullie kwaliteit?

Ons doel is om de kostprijs van zonnestroom zó ver omlaag te brengen, dat we uiteindelijk zonder subsidie PV-systemen kunnen bouwen! ‘En daarnaast is het ook belangrijk dat iedereen die voor ons werkt een goede boterham verdiend’. Door deze wederkerigheid willen onze leveranciers weer vaker voor mij werken en dat doet weer ten goede van de kwaliteit. Door elke keer de vaste ploegen in te kunnen schakelen worden ze ook steeds beter. Wist je dat we relaties hebben van 30 jaar? ‘Dat noem ik nou nog eens een duurzame relatie.’ Wij leveren kwaliteit voor een nette prijs en daardoor vragen ze je vaak weer!

Bert geeft ook aan: ‘Uit eigen beweging huren wij Omega in voor de eindinspectie. Daarnaast vragen wij ook of Omega halverwege het project al langs kan komen! De inspecteur kan daardoor tussentijds in samenwerking met onze installateurs afstemmen wat er anders moet. Zo verminderen we onze faalkosten door het vroegtijdig in de kiem te smoren’.

‘Daarnaast volgen onze installateurs met regelmaat cursussen. We beginnen altijd met veiligheid en netheid! Deze cursussen delen we ook met onze klanten. Je kiest voor ons omdat hier een organisatie zit die je kan ondersteunen als er problemen zijn.’

Is kwaliteit nou eigenlijk duurder?

Bert geeft aan: ‘Kwaliteit hoeft zeker niet duur te zijn. Door een project goed te managen, verminder je je faalkosten. Wij weten dat faalkosten de grootste problemen zijn bij projecten! Restpunten blijven staan én daardoor worden de facturen niet betaald. Wij pakken het anders aan en dat gaat als volgt: Wij zorgen ervoor dat het park klaar is, stellen het in werking en laten de montageclub één tot twee weken langer staan. Zijn er dan nog restpunten? Dan kunnen we gelijk die restpunten oplossen! Daardoor kunnen we snel door naar het tweede project zonder dat we nog ergens terug moeten komen om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Je komt in een vicieuze cirkel terecht als je constant terug moet om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Dan kun je beter gewoon een week langer blijven en het gelijk oplossen.’

Wat is het moeilijkste wat jullie hebben meegemaakt?

‘Het waarborgen van de kwaliteit van de panelen. Wist je dat we altijd de panelen testen? Dit doen we omdat het vaak voorkomt dat de geleverde panelen op één of andere manier beschadigd zijn. Mocht een batch niet goed zijn, dan gaan we steekproefsgewijs testen of de panelen nog voldoen. Het project moet namelijk gewoon af. Dat is soms echt moeilijk aangezien er wel eens een beschadigd paneel tussen kan zitten. En terug naar de fabrikant staat buiten beeld omdat die zich er niet mee bemoeien’. Zoals Bert zegt: ‘Je kan niet altijd 6 gooien, wel is het mooi als je 4 gooit, dan zit je in ieder geval boven het gemiddelde!’ Goed inkoopbeleid is nodig ondanks de tegenvaller in de panelen een positief saldo neer te zetten.

Een Solar Safety Award als erkenning voor het geleverde werk

Bert roept gelijk: ‘Volgend jaar doen we zeker weer mee! De lat ligt nooit hoog genoeg. Onze ambitie is verder dan de rest, wij zijn er trots op dat we 500 hectare in ontwikkeling hebben, we hebben werkgarantie tot 2024. Zo kunnen we verder ondernemen en leuke dingen blijven doen’!

Bert geeft aan: ‘We zijn er heel trots op dat wij als zelfstandig bedrijf dit kunnen. Er zijn er namelijk niet zo heel van in Nederland.’

Over ProfiNRG

ProfiNRG heeft als doel om de kostprijs van zonnestroom zover omlaag te brengen dat we uiteindelijk zonder subsidie PV-systemen kunnen bouwen voor haar klanten. ProfiNRG gelooft dat zonne-energie installaties in combinatie met opslagsystemen een doorslaggevende bijdrage kunnen leveren aan een CO2-neutrale energievoorziening. Wil je meer weten over deze sterspeler in PV-land? Neem dan eens een kijkje op de website van ProfiNRG!

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.