Nieuw! Cursus NEN 3140 IV/WV

Veiligheid omtrent elektrische installaties op de werkvloer is enorm belangrijk. Werken met elektriciteit brengt risico’s met zich mee, en daarom zijn richtlijnen hierin van onschatbare waarde om de veiligheid te kunnen waarborgen. Een belangrijke norm die hierbij komt kijken is de NEN 3140. Deze norm biedt niet alleen een gestructureerd kader voor het beheren van elektrische installaties, maar legt ook de noodzaak vast van het aanstellen van gekwalificeerde professionals, zoals de Installatieverantwoordelijke (IV) en Werkverantwoordelijke (WV). Het is belangrijk om te begrijpen waarom deze aanstellingen volgens de NEN 3140 zo belangrijk zijn.

Voldoen aan de ARBO-wet

Kantoorpand Omega Energietechniek

Het voldoen aan de ARBO-wet en het waarborgen van veiligheid op de werkvloer zijn belangrijke verantwoordelijkheden van werkgevers. Door het aanstellen van een IV en WV, die de juiste training en certificering hebben volgens de NEN 3140 norm, wordt een solide basis gelegd voor het minimaliseren van risico’s en het waarborgen van veiligheid bij het werken met elektrische installaties.

Bevoegdheid en verantwoordelijkheden

De IV en WV krijgen niet alleen de verantwoordelijkheid over het uitvoeren van hun takenpakket, maar moeten zich hier ook over verantwoorden. Vaak zijn deze professionals opgeleid om de planning, administratie, beheer of ontwikkeling van de elektrische installatie op zich te nemen. Door het aanwijsbeleid is er een heldere verdeling over de verantwoordelijkheden en is de werkplek meer gestructureerd en veiliger.

Veiligheid

Bovendien creëer je als werkgever een veiligere werkomgeving voor je medewerkers door de richtlijnen van de NEN 3140 te integreren in de bedrijfsvoering. Bij het navolgen van de NEN 3140 horen periodieke evaluaties en risicobeoordelingen, die helpen bij het bijhouden van kennis en vaardigheden van medewerkers en het identificeren van potentiële gevaren.

Cursus NEN 3140 IV/WV volgens Stipel eisen

Bij Omega Energietechniek bieden we een cursus NEN 3140 IV/WV aan die voldoet aan de strenge eisen van Stipel. Maar waarom hebben we bij Omega hiervoor gekozen? Het antwoord is simpel: we willen dat onze cursisten niet alleen voldoen aan de norm, maar dat ze net dat stapje extra zetten als het gaat om veiligheid en vakbekwaamheid.

Stipel, wat staat voor Stichting Persoonscertificatie Elektrotechniek, is al sinds 1998 de standaard voor veiligheid in de Nederlandse energiesector. Als onafhankelijke stichting met ruim 50 deskundigen uit de energiesector, opleidingsinstituten, certificerende instellingen en overheid, zet Stipel zich in om ervoor te zorgen dat energietechnici veilig hun werk kunnen uitvoeren.

Stipel gecertificeerd

Een Stipel-gecertificeerde energietechnicus staat garant voor kwaliteit. Deze professional beschikt over actuele vakkennis en weet hoe hij veilig moet werken met de risico’s die zijn werk met zich meebrengt. Door met Stipel-gecertificeerde technici samen te werken, profiteert een werkgever van verschillende voordelen: een hogere mate van veiligheid, verminderd ziekteverzuim, beter inzetbaar personeel en minder last van ARBO-toezicht. Met meer dan 40.000 technici die een Stipel-certificaat hebben behaald, kun je erop vertrouwen dat je de juiste vakmensen inschakelt voor je energietechnische projecten.

Onze IV/WV NEN 3140 cursus is speciaal ontwikkeld om individuen op te leiden tot het niveau van STIPEL-certificering. Na voltooiing van deze opleiding hebben de deelnemers niet alleen de vaardigheden om als Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke Laagspanning te werken en elektrische installaties te beheren, maar zijn ze ook volledig op de hoogte van de bijbehorende gevaren.

Als werkgever toon je met het inzetten van personeel dat deze cursus heeft gevolgd en het bijbehorende examen heeft afgelegd, aan dat de persoon over voldoende opleiding en bekwaamheid beschikt om de vereiste werkzaamheden uit te voeren. Dit verzekert niet alleen dat je medewerkers op de hoogte zijn van de geldende normen en voorschriften, maar ook dat ze veilig en efficiënt kunnen werken met elektrische installaties.

Meer over de cursus NEN 3140 IV/WV

De NEN 3140 IV/WV is een uitgebreide cursus, waar 4 dagen voor worden uitgetrokken. Het is specifiek ontwikkeld voor medewerkers betrokken bij werkzaamheden aan of in de buurt van laagspanningsinstallaties. Degene die een aanwijzing hebben of zullen krijgen als Installatieverantwoordelijke/Werkverantwoordelijke leren tijdens deze cursus de benodigde kennis en verantwoordelijkheden te nemen over de veiligheid en het correct functioneren van laagspanning installaties. Uiteraard volgens de richtlijnen gesteld in de NEN 3140 en overige wet- en regelgeving.

Wil je meer te weten komen over de opleiding of inschrijven? Bekijk de cursuspagina.

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.