Zonnepanelen raken energie niet kwijt en schakelen uit

Net als de zon eindelijk volop schijnt, schakelen zonnepanelen in enkele dorpen in Groningen zich uit omdat ze hun energie niet kwijt kunnen.

Tienduizenden PV-installaties

Dat beeld schetste de Volkskrant ooit over de situatie in Groningen, waar met speciale regelingen van gasproducent NAM tienduizenden pv-installaties zijn aangelegd. De krant haalt onder meer de plaatsen Bedum en Stedum aan. Inwoners van die plaatsen kregen 4.000 euro voor ‘waardevermeerdering van de woning’, die besteed mocht worden aan oplossingen op energie te besparen of op te wekken. Negen gemeenten deden ongeveer 37.000 aanvragen.

Omvormer schakelt uit

Maar de panelen produceren teveel energie. Zo kan er tussen 12:00 en 15:00 zoveel worden opgewekt dat het net overbelast raakt, de omvormer zijn energie niet kwijt kan en om die reden uitschakelt. Het gaat dat vooral om straten waar bijna alle bewoners schade opliepen door de gaswinning. In die straten kozen bijna alle bewoners zonnepanelen van het duurzame extraatje van NAM.

Incidenten

Een monteur van Enexis zou de overbelasting bevestigd hebben. Maar volgens een woordvoerder van netbeheerder Enexis gaat het om incidenten die inmiddels zijn achterhaald. Volgens de woordvoerder is in het bevinggebied het aantal zonnepanelen met 30 procent gestegen. Zo’n 70 klanten zouden hebben moeten wachten op technische oplossingen, zoals het verhogen van het vermogen van transformatoren en verzwaring van het kabelnet.

700 sets zonnepanelen

Maar volgens installatiebedrijf Vaastra uit Bedum bestaan de problemen nog steeds. De installateur uit Bedum heeft in één jaar bijna 700 sets zonnepanelen aangesloten. Rolf van der Tuuk van dit bedrijf: “Er staat regelmatig een te hoge spanning op het net waardoor omvormers zichzelf uitschakelen. We monitoren die installaties op afstand en dat ze zichzelf soms honderden keren per dag uit- en aanzetten. In een straat met allemaal daken op het zuiden, vlogen eens alle hoofdzekeringen eruit.”

Zonnepanelen

Beheerder van energienetten

Vergelijkbare problemen elders in Nederland zijn niet bekend, zegt de woordvoerder van Netbeheer Nederland waarin alle beheerders van energienetten zijn verenigd. “’Maar het is zeker een dilemma dat zich in de toekomst vaker kan voordoen.” Bron: installatiejournaal

Cursus Installatie, oplevering & inspectie zonnepanelen

Deelnemers aan de cursus Installatie, oplevering & inspectie van zonnepanelen krijgen dit onderwerp voorgeschoteld. Het is namelijk een bekend probleem, en iedere klant dient hier ook op geattendeerd te worden. Sterker nog, bij de initiële schouw kan dit probleem al getackeld worden!

Interessse? Neem contact met ons op, of schrijf u in door hier te klikken!

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.