Op pad met een Omega inspecteur  | Cris

Vandaag liepen wij een dag mee met onze inspecteur Cris! Cris werkt sinds begin 2021 bij Omega Energietechniek en inspecteert onder andere installaties volgens SCIOS Scope 12. Waarom hij inspecteur is geworden? “Je bent elke dag buiten en op pad als inspecteur. Daarnaast maak je ook altijd weer wat nieuws mee in de praktijk, wat het werk erg leuk en uitdagend maakt!”.

Na deze mooie woorden, waren wij wel eens benieuwd hoe zo een dag als Omega inspecteur er dan precies uitziet. Lees verder om erachter te komen hoe Cris zijn werkdag verloopt!

06:00 uur: Goedemorgen zonder zorgen!

Deze morgen ging de wekker om 06:00 uur voor Cris. Gelukkig is Cris een vroege vogel, maar voor ons was het wel even lastig wakker worden op dit tijdstip. Tijdens zijn kop koffie bekijkt hij de planning van vandaag: Een Scope 12 inspectie bij een groot appartementencomplex in Wijk bij Duurstede: Een thuiswedstrijd!
Bepakt en bezakt met zijn meetapparatuur stapt Cris de auto in, want om 08:00 uur moet hij beginnen met inspecteren.

08:00 uur: Koffie met de klant

De dag begint met een gesprek met de klant. Cris neemt het inspectieplan door en de klant geeft aan waar de omvormers, meterkasten en zonnepanelen zich bevinden. Tijdens het overleg kan Cris nog een aantal vragen stellen over de installatie om met de juiste voorkennis aan het werk te gaan. Na het overleg gaat Cris aan de slag met de inspectie van de zonnepanelen. Bij deze klant ligt de zonnepaneelinstallatie op het dak van een appartementencomplex; oftewel, Cris moet het dak op! In eerste instantie bekijkt hij de zonnepanelen met zijn drone – de DJI Mavic 2 Enterprise Advanced – met warmtebeeldcamera. Zo krijgt Cris een goed overzicht van de installatie en kan hij direct opvallendheden constateren.

09:00 uur: De zonnepanelen

De panelen zijn goed en veilig te bereiken, dus gaat Cris het dak op voor een visuele inspectie. Naast de visuele inspectie voert hij metingen uit met zijn Nieaf-Smitt EazyPV Curve installatietester en FLIR E54-24 warmtebeeldcamera. Hierbij let hij goed op storingen, aansluitingen, de veiligheid van de panelen en eventuele lekken. Alle bevindingen schrijft Cris op, om dit vervolgens in zijn rapportage te verwerken. Wanneer Cris klaar is met de visuele inspectie van de zonnepanelen en al zijn metingen heeft uitgevoerd, is het tijd voor koffie!

13:00 uur: Omvormers en meterkast

Na de koffie zijn de omvormers aan de beurt. Alle aansluitingen worden getest, nagekeken en doorgemeten. Zo kijkt Cris of de spanningen en stromen kloppen met wat er wordt verwacht bij de installatie. Ook hierbij schrijft Cris al zijn bevindingen op, want die worden vervolgens in de rapportage verwerkt. Vervolgens gaan we door naar de meterkast, waar Cris wederom verschillende metingen uitvoert, dit keer met zijn Metrel Eurotest XC installatietester, om te controleren of alles op correcte en veilige wijze is aangesloten.

16:30 uur: Tijd voor de rapportage

Als Cris klaar is met zijn inspectie, is het inmiddels een uur of half vijf. Hij spreekt de laatste punten door met de klant en vertrekt vervolgens met zijn meetapparatuur weer naar huis. Hier gaat hij aan de hand van zijn notities en metingen aan de slag om een gedegen rapportage op te stellen met de juiste bevindingen en adviezen. De rapportage is voor de klant belangrijk, zodat hij aan de verzekeraar kan tonen dat de elektrische installatie voldoet aan de veiligheidsnormen en volgens SCIOS Scope 12.

Mocht in het rapport blijken dat er diverse constateringen zijn gedaan, dan zal een her-inspectie plaatsvinden. De klant krijgt dan de kans om de punten aan te passen zodat Cris later kan kijken of de constateringen uit de rapportage zijn hersteld! Op basis van foto’s of door middel van een fysieke her-inspectie maakt Cris een nieuw rapport. Is alles op de juiste wijze toegepast? Dan kan Cris goed licht geven en hoeft hij waarschijnlijk pas weer terug voor de periodieke inspectie. Het goedgekeurde rapport kan de klant gebruiken voor zijn verzekeraar.

Meer weten over Scope 12 inspecties? Bekijk het hier! Of juist zelf inspecteur worden? Wij hebben nog prachtige vacatures voor Inspecteur Scope 12 en Inspecteur Scope 8 en 10 openstaan!

Iris Quak
Iris Quak
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.