Een veilige zonnepanelen installatie begint bij Scope 12

Een veilige zonnepanelen installatie begint bij Scope 12

Zonnepanelen worden steeds populairder en de markt groeit enorm. Niet gek, want een zonnepanelen installatie wordt steeds goedkoper, de kosten zijn ruim binnen 10 jaar terugverdiend en je kan genieten van duurzame energie. Maar door de groeiende populariteit werden ook steeds meer vraagtekens gezet bij de veiligheid en kwaliteit van de zonnepaneleninstallaties. Niemand wilt natuurlijk dat de zonnepaneleninstallatie brand veroorzaakt door een installatiefout. Zo zijn niet alleen de gemaakte kosten voor niets geweest, maar zorgt het nog voor veel meer vervelende en gevaarlijke situaties. Nadat in 2018 een aantal branden door zonnepanelen in het nieuws kwamen, werd een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak hiervan.

Na het onderzoek bleek dat een goede installatie cruciaal is voor een veilige werking van de zonnepanelen. De grootste problemen ontstonden voornamelijk door slechte installatiekwaliteit van de zonnepanelen. Door bijvoorbeeld verkeerde toepassing van materialen neemt de kans op lekkage toe. Ook de installatie en plaatsing van de omvormer is belangrijk voor de veiligheid van de installatie en bovendien is de bekabeling erg belangrijk. Een goede installatie zorgt niet alleen voor minder risico op brand, ook wordt hiermee gezorgd dat de installatie bestendig is tegen storm en dat de zonnepanelen onbeschadigd worden geïnstalleerd. Met een goede installatie is het risico op brand of schade erg minimaal, maar helaas kwamen de afgelopen jaren steeds meer ondeugdelijke installaties aan het licht. Hierdoor ontstond vanuit verzekeraars en product deskundigen de behoefte voor een beoordeling van de technische kwaliteit en veiligheid van zonnestroominstallaties door gecertificeerde bedrijven. De inspectieregeling SCIOS Scope 12 werd daarom vanaf 2020 geïntroduceerd en zorgt sindsdien in het hele land voor veilige zonnepaneleninstallaties. Ook wordt het door verzekeraars steeds vaker verplicht gesteld om een installatie aan de inspectieregeling van Scope 12 te laten voldoen om premie te ontvangen.

Webinar Scope 12

Allart de Jong, één van de medegrondleggers van Scope 12 en eigenaar van Omega Energietechniek, geeft op 16 april een webinar over Scope 12. De webinar is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in veilige zonnepanelen installaties, van installateur tot inspecteur, zonnepanelen bezitters en fabrikanten. Hier leer je meer over de inhoud van Scope 12 en alles wat hierbij komt kijken. Schrijf je snel in via het formulier hiernaast want er is maar een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar.

Zelf SCIOS Scope 12 inspecteur worden? Schrijf je dan in voor onze opleiding.

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.