Toepassing bepaalt goede of slechte warmtebeeldcamera

Beste warmtebeeldcamera

Het aanbod van warmtebeeldcamera’s loopt enorm uiteen. Er zijn al camera’s voor een paar honderd euro; andere systemen kosten tienduizenden euro’s. Maar… wat is nou de beste warmtebeeldcamera? Als we op onze inspecteurs af moeten gaan is de Flir E6xT echt een topper. Onze jongens – welke in het veld inspecteren – raden deze dus aan. Alleen uit de Omega Meetmiddelen top 10 blijkt het dat de de Flir E8xT hoger scoort dan de E6xT! Waardoor kan dat komen?

De opmars van de warmtebeeldcamera

Warmtebeeldcamera’s zijn overduidelijk aan een opmars bezig. Dat komt onder andere doordat de technologie om infraroodstraling in beeld te brengen zich snel ontwikkelt en betaalbaar wordt. Dit type camera’s meet het infrarode licht (7500 – 13.000 nm) en registreert dus nauwkeurig de warmte die een object uitstraalt. Nauwkeurig betekent in dit geval dat temperatuurverschillen van een halve graad C zichtbaar worden gemaakt. Dit is overigens het eerste punt waarop de kwaliteit van de camera’s verschilt. Standaard registreren de warmtebeeldcamera’s tegenwoordig verschillen van ongeveer 0,06 graden C. De high end camera’s zijn twee keer zo nauwkeurig: een verschil van 0,03 graden C wordt gemeten. Om dus terug te komen op de vraag: ‘Betekent dit ook dat je met de ene camera veel meer kunt doen dan de andere?’. Ja! Dat kun je over het algemeen zeker. De duurdere camera’s hebben meer pixels en zijn nauwkeuriger. Dit maakt de kwaliteit van je werk ook nauwkeuriger, dus over het algemeen beter. Wil je nog meer weten over warmtebeeldcamera’s? Sla onze keuzehulp over en lees snel verder!

Omega’s top 3 warmtebeeldcamera’s onder de €3000,-

  1. Beste prijs/kwaliteit verhouding: Flir E8xT
  2. De favoriet van de inspecteur: Flir E6xT
  3. De underdog van Omega: Testo 872

De betekenis van de resolutie

De tweede factor waar je op moet letten bij de aankoop is de resolutie. Eigenlijk verschillen de warmtebeeldcamera’s op dit vlak niet van gewone fotocamera’s. Hoe hoger de resolutie, des te nauwkeuriger het thermische beeld. Eigenlijk is elke pixel één sensor. De goedkoopste warmtebeeldcamera’s werken met een resolutie van 60 bij 80. Je meet dus met 4800 sensoren de temperatuur. Bij de duurdere camera’s loopt dit op tot 640 bij 480 pixels: meer dan 307.000 punten waar de temperatuur gemeten wordt. Duidelijk dat deze laatste camera een veel exacter temperatuurbeeld weergeeft dan de eerste. De detaillering is fijner. Of dat belangrijk is, hangt van de toepassing af. Een derde punt waarop de camera’s verschillen, is het temperatuurbereik dat ze kunnen meten. Bij sommige modellen ligt de maximale temperatuur op enkele honderden graden; de duurste camera’s meten tot wel 1800 graden C.

Bekijk hier alle warmtebeeldcamera’s met een lage resolutie en met een hoge resolutie.

Thermisch en visueel beeld

Het vierde verschilpunt heeft vooral te maken met gebruiksgemak. Het gaat bij dit type camera’s om het thermografisch beeld. Maar als installateur is het praktisch als je direct ziet waar je de oorzaak van een probleem kunt vinden. Hiervoor is het handig als de software in de camera een warmtebeeld combineert met een visueel beeld, zoals dat voor het menselijk oog zichtbaar is. Stel, de installateur meet waar warmte rond een kozijn weglekt, dan is de lek direct zichtbaar doordat de thermische informatie over het visuele beeld wordt gelegd.

Goed of slecht bestaat niet

De toepassing die de installateur voor ogen heeft, bepaalt wat een geschikte camera is. Dat bepaalt goed of slecht. De camera’s in de lagere prijsklasse zijn zeker geschikt om bijvoorbeeld een gebouw te scannen op hoe effectief de thermische isolatie is. Plekken waar warmte weglekt, bijvoorbeeld via het dak, worden meteen zichtbaar. Ook zwakke plekken in een bitumen dak, waardoor bijvoorbeeld vocht weglekt, kunnen hiermee worden opgespoord. De duurdere camera’s komen met software om de meetresultaten direct in een overzichtelijk rapport voor de klant te zetten.

Thermografische inspectie

Vocht en lekkages

Vocht- en schimmelproblemen kunnen er eveneens snel mee worden gelokaliseerd. Dat geldt ook voor een lekkage in de vloerverwarming. De lekkage in het systeem zal meteen zichtbaar zijn. Dit is overigens wel al een toepassing die een hogere resolutie vraagt om het lek exact te lokaliseren. Installateurs die méér in de industrie werken, doen er goed aan een warmtebeeldcamera te kopen die geschikt is voor een hoger temperatuurbereik. Een toepassing in de industrie is het opsporen van slijtage aan bijvoorbeeld lagers of andere aandrijfcomponenten. Bij versleten lagers loopt de temperatuur op. Door deze te meten, kan men tijdig ingrijpen en stilstand van een machine of een productielijn voorkomen. Zo’n toepassing vraagt een camera met een hogere resolutie. Bij verbrandingstoepassingen kan met een warmtebeeldcamera effectief de temperatuur worden gecontroleerd, als indicatie of de verbranding goed verloopt. Bekijk het assortiment hoge resolutie warmtebeeldcamera’s om vocht of slijtage op te sporen.

Elektrische problemen

Ook elektrische problemen zou men met een warmtebeeldcamera moeten kunnen detecteren. Een zwakke plek in en kabel geeft immers een ander warmtebeeld. Sommige fabrikanten van warmtebeeldcamera’s geven als toepassing dan ook aan het monitoren van de onderhoudstoestand van een machine of installatie. Denk dan aan zowel hoog als laag voltagesystemen, turbines, compressoren, als andere elektrische en mechanische installaties.

Inspecties
Flir one pro

Smartphone

Wie geen ervaring met warmtebeeldcamera’s heeft en ermee aan de slag wil, kan tegenwoordig ook al cameramodules kopen van de Amerikaanse producent Flir. Deze maken van een smartphone een warmtebeeldcamera. Beperkt qua mogelijkheden maar daarom ook heel betaalbaar.

Bron: installatieprofs.nl

Omega en thermografie

Omega Energietechniek is uw partner in thermografie! Of het nu een aanschaf van een warmtebeeldcamera is, een gebruikerstraining of een cursus, Omega kan het! Wij gaan net even een stapje verder, tot aan een compleet begeleidingstraject in het veld aan toe!

Neem eens een kijkje op onze webshop als je een warmtebeeldcamera wilt aanschaffen! Omega is merkonafhankelijk, wij bieden daarom ook het meest complete portfolio van Nederland. Tevens bieden wij een handige selectietabel om snel de camera te selecteren welke het beste bij je past.

Wil je leren werken met een warmtebeeldcamera? In de SCIOS Scope 10 opleiding wordt ruim aandacht besteed aan thermografie. Wil je een andere cursus of opleiding volgen? Bekijk hier ons volledige aanbod cursussen en opleidingen.

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.