SCIOS Scope 12

SCIOS Scope 12 is een methode voor het beoordelen van de complete zonnestroominstallatie. Stichting SCIOS beheert en ontwikkelt het kwaliteitssysteem als het gaat om inspectie en onderhoud aan technische installaties. Om Scope 12 inspecties uit te voeren moet je als bedrijf gecertificeerd zijn door SCIOS. Omega Energietechniek is SCIOS gecertificeerd inspectiebureau, maar biedt ook opleidingen aan om zelf Scope inspecteur te worden. Wil je ook bijdragen aan een veilige pv-installaties in Nederland? Laat jouw zonnestroominstallaties inspecteren of word zelf inspecteur. Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Wil je een Scope 12 inspectie aanvragen of een opleiding volgen tot Scope 12 inspecteur?

SCIOS Scope 12 opleiding

Word inspecteur zonnepanelen

SCIOS Scope 12 inspectie

Een veilige installatie begint bij Scope 12

Wat houdt een SCIOS Scope 12 inspectie in?

Door de groeiende populariteit van zonnepanelen, worden steeds vaker installaties van slechte kwaliteit aangelegd. De slechte kwaliteit zorgt ervoor dat het brandrisico groter is, wat geregeld voor brandschade en ander overlast zorgt. Daarom dienen bedrijven met zonnepanelen in de meeste gevallen bij verzekeraars aan te tonen dat de PV-installatie veilig gemonteerd is. Dit kan middels een Scope 12 inspectie.

Dit is een complete inspectie van de zonnestroominstallatie. De inspectieregeling is in 2019 in het leven geroepen door aanhoudende problemen met de kwaliteit van zonnepaneelinstallaties. Waar voorheen een installatie op verschillende onderdelen en verschillende regels gecontroleerd werd, zijn deze regelingen in deze SCIOS Scope samengevoegd tot één duidelijk format. Volgens de richtlijnen zijn er twee verschillende manieren van inspectie: De Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) en de Periodieke Inspectie (PI). Een EBI is noodzakelijk wanneer een installatie nooit eerder aan deze inspectie onderworpen is. Daarna vindt om de 3 tot 5 jaar de Periodieke Inspectie plaats.

Waarom een Scope 12 keuring?

De Scope inspectie zorgt voor een veilige werkomgeving voor jou en jouw werknemers. Bovendien zorg je hiermee dat het mogelijk is om een verzekering af te sluiten en weet je dat de zonnestroominstallatie van de juiste kwaliteit is.

Wanneer is Scope 12 verplicht?

Een Scope 12 inspectie is wettelijk niet verplicht. Echter stellen verzekeraars dit vaak wel als voorwaarde om op die manier de risico’s te beperken. Vanaf 2024 zal het voor veestallen daarentegen wel verplicht worden om een deze inspectie uit te laten voeren. Onze verwachting is dat dit in de toekomst voor meerdere bedrijven zal gaan gelden, aangezien steeds meer verzekeraars een dergelijke rapportage verplicht stellen. De praktijk leert ons dat dit vaak gebeurt bij aantallen van 40 panelen of meer. De keuring wordt daarom ook sterk aanbevolen. Hiermee toon je aan dat je belang hecht aan een veilige installatie en daarmee een veilige omgeving voor bijvoorbeeld werknemers.

Scope 12 keuring kosten

Aangezien veel installaties van elkaar verschillen kunnen wij niet direct aangeven wat de kosten voor een desbetreffende inspectie zullen zijn. Wij vragen je om die reden contact met ons op te nemen voor meer informatie hierover. Vul ons contactformulier in of bel via 088- 2056 101!

Meer informatie?

Wil je meer informatie over onze Scope inspecties of opleidingen? Bel gerust naar 0882056101 of vul onderstaand contactformulier in.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.