NTA 8220: norm voor beoordeling brandveiligheid elektrisch materieel

Een elektrische installatie is vaak nog de oorzaak van een brand. Periodieke controle kan dit helpen voorkomen. De NTA 8220 is een nieuwe controle methodiek speciaal voor brandveiligheid van elektrische installaties en de daarop aangesloten elektrische toestellen (gedefinieerd in deze NTA als elektrisch materieel). De NTA 8220 beschrijft hoe je het brandrisico van elektrisch materieel beoordeelt, hoe je dit rapporteert en welke minimale competenties daarbij nodig zijn.

NTA 8220 is tot stand gekomen door een samenwerking tussen UNETO-VNI, iKeur en het Verbond van Verzekeraars. De controlemethodiek is onder het beheer van het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) vastgelegd in Nederlands Technische afspraken (NTA). De norm is in januari 2018 door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) gepubliceerd en is hier te bestellen. Kijk voor meer informatie op de website van NEN.

Met de NTA 8220 beschikt de installatiebranche over een breed gedragen controlemethodiek om brandrisico’s van elektrische installaties te beoordelen. Door een methodiek te gebruiken die specifiek voor dit doel ontwikkeld is, zal naar verwachting het brandrisico van een elektrische installaties beter worden beheerst. Ook wordt onduidelijkheid weggenomen over welke type controle je moet toepassen.

Mogelijke eis vanuit brandverzekering

De NTA 8220 is geen wettelijke verplichting, maar verzekeraars kunnen de toepassing van de controlemethodiek eisen in een overeenkomst. Bijvoorbeeld in de polisvoorwaarden van een brandverzekering. Waar vroeger vraag was naar bijvoorbeeld een NEN 3140-inspectie vanuit een brandverzekering, kan dit nu gaan verschuiven naar een NTA 8220-inspectie of wellicht beide inspecties (waarbij de NTA 8220 een aanvulling is op de NEN 3140).

Certificeringsregeling NTA 8220

SCIOS heeft een certificeringsregeling (scope 10) opgezet voor inspectiebedrijven. Deze stelt kwalificatie-eisen aan bedrijven die controles uitvoeren volgens de NTA 8220-methodiek. Ook is de benodigde kennis van de medewerkers van de gecertificeerde bedrijven getoetst en gewaarborgd. De certificeringsregeling is niet wettelijk verplicht, maar kan wel in een overeenkomst worden geëist, bijvoorbeeld door verzekeraars in hun polisvoorwaarden. Kijk voor meer informatie over de certificeringsregeling op de website van SCIOS.

Geen vervanging van de NEN 3140

De NTA8220 is geen vervanging van de NEN 3140, maar specifiek gericht op het signaleren van brandrisico’s veroorzaakt door de elektrische installatie. Het signaleren van andere risico’s door de elektrische installatie (zoals veiligheid, gezondheid, welzijn of bedrijfscontinuïteit) zijn geen onderdeel van deze controlemethodiek. Met de NTA8220 brandveiligheid beoordeling heeft u dus een aanvullende dienst, die u kunt aanbieden aan uw klanten.

bron: www.uneto-vni.nl

Opleiding SCIOS Scope 10 en cursus NTA8220 Omega Training

Omega Training is natuurlijk niet stil blijven zitten als opleider voor de inspectiemarkt. De opleiding Scope 10 is inmiddels gestart en ook de 1-daagse cursus NTA8220 staat gepland. Meer informatie tref je aan door op 1 van de links te klikken:

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.