Om een druif te laten rijpen heb je zonlicht nodig. Maar wat kun je doen als je ruimte in jouw wijngaard over hebt, en je wil graag een steentje bijdragen aan de energietransitie? Dan plaats je zonnepanelen! Chris, topinspecteur van Omega Energietechniek, vertelt tijdens deze inspectie over zijn ervaring met het inspecteren van zonnepaneelinstallaties.

Meest voorkomende fout

Inspecteurs van Omega komen regelmatig onjuistheden tegen bij zonnepaneelinstallaties. De meest voorkomende fout is dat MC4 connectoren van verschillende merken aan elkaar zijn gekoppeld. Dit houdt in dat de twee onderdelen (male & female) van verschillende merken zijn. Fabrikanten van MC4 connectoren geven ook aan dat deze niet compatibel zijn met andere merken. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties. Maar hoe valt dit te voorkomen?

Kennis

Chris benadrukt nogmaals hoe belangrijk opleiden is en om volgens de NEN-norm te werken. Hij geeft aan dat ongeveer 5 op de 100 installaties correct zijn geïnstalleerd. Daarom is het enorm belangrijk dat er inspecties worden uitgevoerd, zodat de installatie uiteindelijk correct wordt opgeleverd! Chris geeft ook aan: ‘Wat wij vaak zien, is dat de installatie nog niet op het gewenste niveau is geïnstalleerd. Het is essentieel dat je kennis van NEN 1010, NEN 3140 en SCIOS Scope 8 bezit en dat je volgens deze normen de installatie oplevert.’ Hierdoor zijn veel installaties wel aangesloten, maar vaak onjuist. Bij opleverinspecties komt het vaak voor dat er schades en (brand)gevaarlijke situaties worden vastgesteld. Kortom, met de juiste kennis voorkom je de meest voorkomende fouten.

Waarom opleiden noodzakelijk is

Hoe voorkom je schades, risico’s en onveilige situaties bij zonnepaneelinstallaties? Door op te leiden! De opleiding inspecteur zonnepaneelinstallaties, SCIOS Scope 12, kun je zonder enige papieren volgen. De opleiding is daarentegen zeer technisch. Daarom raden wij ten zeerste aan om eerst onze opleiding SCIOS Scope 8 te volgen. Ook is kennis van NEN 1010 en NEN 3140 essentieel. Wil jij ook inspecteur zonnepaneelinstallaties worden? Volg dan bij Omega een SCIOS Scope 12 opleiding!

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.