5 tips hoe een opleiding in je agenda past!

Een opleiding volgen naast je baan is een flinke klus. Vooral als je je opleiding niet onder werktijd kan volgen! Als je de opleiding niet onder werktijd kan volgen, blijven er een aantal opties over. Je kan een avondopleiding volgen, een digitale variant of doordeweeks op een vrije dag. Wil je een opleiding volgen in het digitaal klaslokaal van Omega, dan heb je elke week één dagdeel les en heb je dus nog ‘s middags tijd om te werken! Maar wat als je liever toch klassikaal wil, en daardoor toch in de knoop komt met je tijd? Francis, manager HR, geeft 5 tips hoe een klassikale opleiding wel in je agenda past!

Van uitstel komt afstel

Waarschijnlijk is het al even geleden dat je in de schoolbanken hebt gezeten. Hierdoor kan het zijn dat je echt geen zin hebt in huiswerk of je krijgt het niet voor elkaar om het te plannen in de wekelijkse gang van zaken. Maar wat kun je hiertegen doen? Francis heeft hier de oplossing voor: ‘Plan één vaste avond of dag per week en ga aan de slag met je huiswerk. Uit eigen ervaring kunnen wij vertellen dat het effectief is om gelijk na je lesdag te beginnen aan je huiswerk. Je past gelijk de opgedane kennis toe in je huiswerk en je hikt ook niet na een aantal dagen tegen je huiswerk aan!’

Tijd is geld

Francis drukt ons op het hart: ‘Als je je opleiding net zoals je werk aanpakt, weet je zeker dat je efficiënt te werk gaat.’ Want elke minuut welke je verspilt door inefficiënt te werk te gaan, had je kunnen gebruiken voor andere dingen; zoals werk, vrije tijd of een hobby. Door te denken dat tijd geld is, kun je jezelf prima extra motiveren! Maar pas wel op, sla hier niet in door en raffel je studie niet af.

Betrek je gezin

Als je een opleiding gaat volgen, kan het handig zijn om af te stemmen met je gezin dat je een aantal avonden/dagen kwijt bent aan je studie. Het is belangrijk dat ze je steunen en ook de ruimte geven om een opleiding te volgen! Als je vooraf aangeeft hoeveel uur je ongeveer kwijt bent aan zelfstudie en waarom je het doet, zal er meer begrip zijn voor de situatie.

Werk samen met studiegenoten

Samen sta je sterker. Door samen te werken communiceer je met elkaar en leg je elkaar dingen uit. Volgens onderzoek leer je het beste door het over te brengen; oftewel door te overleggen leer je het meest effectief! Onze tip is daarom ook; ga via skype, teams of een ander communicatiemiddel in gesprek met elkaar en leer samen.

Leer door te doen

De opleidingen van Omega zijn praktijkgericht. Wat je vandaag leert, kun je direct toepassen in de praktijk. Ga daarom aan de slag met de geleerde lesstof. Kun je niet gelijk aan de slag met je handen? Dan raden wij tip één weer aan. Ga direct aan de slag met je thuiswerk zodat de geleerde stof het best blijft hangen.

Allart de Jong
Allart de Jong
Omega-energietechniek.nl scoort een 4,0 / 5,0 op basis van 26 beoordelingen.